Ryba na parze z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej
Ryby to zdecydowanie niedoborowy składnik naszego jadłospisu. Zgodzi się z tym właściwie każdy specjalista i powie, że warto szukać przepisów, które pomogą uzupełnić Twoje menu o te niezwykle wartościowe produkty. Nasze rozwiązanie? Ryba na parze z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej! Ta klasyczna kompozycja smakowa pozwoli Ci wzbogacić dietę w takie składniki jak jod czy witamina B12. Koniecznie wypróbuj, a Twój organizm na pewno Ci podziękuje!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
świeżego mintaja
|
2,5
|
łyżeczki koperku
10 g
|
150 g
|
ryżu basmati
|
300 g
|
kapusty pekińskiej
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
5
|
łyżek sok z cytryny
30 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Rybę przyprawiamy solą, pieprzem, połową koperku i sokiem z cytryny. Przyprawioną rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy odrobinę wody i przykrywamy.
Przygotowaną rybę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez około 15 – 20 minut.
Kapustę pekińską siekamy w drobne paski, następnie solimy i pozostawiamy, aby zmiękła.
Kroimy paprykę, ogórka, siekamy koperek.
Gdy kapusta pekińska zmięknie, odciskamy ją i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną paprykę, ogórka i posiekany koperek. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą i dokładnie mieszamy.
Rybę na parze podajemy z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej. Smacznego!