![Mintaj w orzechach](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2020/10/17214852/bok-11.jpg)
Mintaj w orzechach
Szukasz oryginalnej propozycji na obiad z rybą w roli głównej? Nasz mintaj w orzechach z pewnością Ci posmakuje! Wykonana według poniższych wskazówek potrawa to absolutnie pyszne połączenie pełnych witamin warzyw, delikatnego, mięsa mintaja i bogatych w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe orzechów włoskich. Jest to idealna propozycja na obiad, który pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci, z pewnością zagości on więc w Twoim jadłospisie na dłużej!
![Mintaj w orzechach](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2020/10/17214854/gora-11.png)
Kategorie
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Wysokobiałkowe](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/wysokobialkowe.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mintaja
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
2
|
sztuki marchewki
90 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
250 g
|
brokuła
|
1
|
sztuka cebuli
110 g
|
1
|
sztuka selera
200 g
|
30 g
|
orzechów włoskich
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
2
|
sztuki liści laurowych
2 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb termoobieg.
Wszystkie warzywa kroimy w podobnej wielkości kostkę, brokuła dzielimy na różyczki.
Warzywa układamy na blaszce, skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami. Pieczemy przez 15 minut w trybie termoobieg.
Orzechy i natkę pietruszki blendujemy ze sobą, dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
Rybę obtaczamy w powstałej masie i układamy na warzywach, pieczemy przez kolejne 15 minut.