Ryba grillowana w papilocie
Grill kojarzy Ci się głównie z mięsem? Nic bardziej mylnego! Ryba grillowana w papilocie to świetny pomysł na oryginalne danie do podania gościom podczas letniego grilla. Dorsz bogaty jest w jod i białko, a podanie go z ziemniakami i pomidorkami dodatkowo wzbogaca danie o błonnik pokarmowy, likopen oraz potas. Soczysta ryba, aromatyczne warzywa…nie ma na co czekać – koniecznie wypróbuj nasz przepis!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
dorsza
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
6
|
sztuk pomidorków koktajlowych
120 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki kroimy na ćwiartki (większe ziemniaki możemy pokroić drobnej). Podgotowujemy ziemniaki w osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (czas liczony od zagotowania).
Pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze kawałki.
Przygotowujemy duży arkusz papieru do pieczenia. Na środku arkusza układamy ziemniaki, pomidorki i rybę. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Szczelnie składamy papiloty.
Gotowe papiloty układamy nad dobrze rozgrzanym grillem i grillujemy przez ok. 15-20 minut. Możemy również upiec całość w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni, tryb góra-dół, również przez ok. 20 minut.
Gotowe danie przekładamy na talerze.