Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Ryba grillowana w papilocie

Ryba grillowana w papilocie

Grill kojarzy Ci się głównie z mięsem? Nic bardziej mylnego! Ryba grillowana w papilocie to świetny pomysł na oryginalne danie do podania gościom podczas letniego grilla. Dorsz bogaty jest w jod i białko, a podanie go z ziemniakami i pomidorkami dodatkowo wzbogaca danie o błonnik pokarmowy, likopen oraz potas. Soczysta ryba, aromatyczne warzywa…nie ma na co czekać – koniecznie wypróbuj nasz przepis!

10 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Ryba grillowana w papilocie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

445 kcal Kalorie
32 g Białko
17 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
324 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
150 g
 dorsza
3
sztuki ziemniaków
210 g
6
sztuk pomidorków koktajlowych
120 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
0,5
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

445 kcal Kalorie
32 g Białko
17 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
324 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ziemniaki kroimy na ćwiartki (większe ziemniaki możemy pokroić drobnej). Podgotowujemy ziemniaki w osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (czas liczony od zagotowania).

2

Pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze kawałki.

3

Przygotowujemy duży arkusz papieru do pieczenia. Na środku arkusza układamy ziemniaki, pomidorki i rybę. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Szczelnie składamy papiloty.

4

Gotowe papiloty układamy nad dobrze rozgrzanym grillem i grillujemy przez ok. 15-20 minut. Możemy również upiec całość w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni, tryb góra-dół, również przez ok. 20 minut.

5

Gotowe danie przekładamy na talerze.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.