
Roladki z pieczonym dorszem
Lekkie i kreatywne śniadanie? Jesteś w dobrym miejscu! Nasz przepis na roladki z dorszem to pyszne połączenie smaków, idealne dla wrażliwego układu pokarmowego. Poza delikatnym mięsem dorsza znajdziesz tu jeszcze kremowy serek śmietankowy, liście szpinaku i wyrazistego ogórka kiszonego. Całość dostarcza aż 37 g białka w porcji, a także mocy jodu, selenu, cynku czy witaminy C. Smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
dorsza świeżego
|
1
|
sztuka tortilli pszennej
60 g
|
2
|
łyżki serka śmietankowego
50 g
|
0,5
|
łyżeczki masła
5 g
|
2
|
sztuki ogórka kiszonego
100 g
|
25 g
|
szpinaku
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (góra-dół lub 160°C z termoobiegiem).
Dorsza kładziemy na kawałku papieru do pieczenia (tworzymy z niego papilot, tak by rybę można było zawinąć w papier), skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi wedle uznania. Zamykamy papilot i odstawiamy na 15 minut by ryba przeszła aromatem przypraw.
Wstawiamy papilot z dorszem do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 12–15 minut, aż ryba będzie miękka i łatwo się rozdzielała. W razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia. Po upieczeniu otwieramy papilot, kładziemy na rybie masło, rozprowadzamy je i pozostawiamy na kilka minut do rozpuszczenia masła i przestygnięcia ryby.
Ogórka obieramy i kroimy w cienkie paski.
Tortillę lekko podgrzewamy (przez ok. 1-2 minuty) na suchej patelni, na małym ogniu, żeby była elastyczna.
Na środku tortilli układamy warstwę liści szpinaku, rozkładamy serek kanapkowy, układamy upieczoną rybę i kawałki ogórka. Możemy również najpierw posmarować tortillę serkiem, a następnie ułożyć pozostałe składniki.
Zawijamy ciasno w rulon, następnie kroimy na mniejsze roladki ok. 2 cm grubości. Podajemy od razu.