
Risotto z kurkami, kurczakiem i parmezanem
Grzyby nie mają wartości odżywczych? To mit! A dowodem są kurki pełne miedzi, żelaza, potasu, witaminy D, cynku i niacyny. Chcesz wykorzystać je w jadłospisie w sposób rodem z kuchni włoskiej? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na risotto z kurkami, kurczakiem i parmezanem. Czyli połączenie wyrazistych smaków w sycącym, aromatycznym posiłku, który zawiera aż 50 g białka w porcji. Smacznego!

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
60 g
|
ryżu arborio
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
100 g
|
kurek
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
2
|
łyżki parmezanu
20 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy w średniej grubości paski (ok. 1-1,5 cm). Oprószamy solą i pieprzem według uznania. Smażymy na średnim ogniu na oliwie bez przykrycia przez 5–6 minut, aż się zrumieni i będzie usmażony w środku (po przekrojeniu powinien mieć jasny kolor). Odkładamy mięso na bok, na talerz.
Kurki oczyszczamy i przekrawamy na pół, jeśli są duże. Na tej samej patelni podsmażamy je na średnim ogniu z odrobiną soli, tymianku i czosnku granulowanego przez 4–5 minut, aż się lekko zrumienią. Również odkładamy je na bok.
Ponownie rozgrzewamy tę samą patelnię, wsypujemy ryż arborio i smażymy 1–2 minuty, aż stanie się szklisty.
Stopniowo dolewamy gorący bulion – po jednej chochli, mieszając i czekając, aż płyn się wchłonie przed dolaniem kolejnej porcji. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 18–20 minut, aż ryż będzie miękki, ale lekko al dente, a konsystencja kremowa.
Zdejmujemy ryż z ognia, dodajemy stary ser i dokładnie mieszamy.
Ryż przekładamy na talerz, następnie na wierzch wykładamy podsmażone kurki i kurczaka.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.