
Risotto z indykiem, cukinią i natką pietruszki
Lekkostrawny obiad…w stylu włoskim? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na risotto z indykiem, cukinią i natką pietruszki i przekonaj się jakie to proste! Jego przygotowanie jest naprawdę łatwe, a samo danie – aromatyczne i bardzo smaczne. A do tego pełne beta-karotenu, folianów czy witaminy B12. Smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
ryżu arborio
|
250 g
|
mięsa z piersi indyka
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
2,8
|
szklanki bulionu warzywnego
700 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
0,5
|
łyżeczki kurkumy
1 g
|
0,7
|
łyżeczki oregano
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy mięso w lekko osolonym bulionie warzywnym na małym ogniu przez około 20 minut, aż mięso będzie miękkie i będzie się łatwo rozdzielało. Po ugotowaniu wyjmujemy indyka i kroimy go w drobną kostkę lub rozdzielamy na włókna. Bulionu nie wylewamy – będzie nam potrzebny do risotto.
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, a marchewkę na drobnych oczkach. Natkę pietruszki siekamy drobno i odkładamy na później.
Połowę bulionu przelewamy do innego garnka, wsypujemy ryż i gotujemy na małym ogniu, często mieszając. Gdy ryż zacznie wchłaniać płyn, sukcesywnie dolewamy pozostały gorący bulion po jednej chochli.
Po około 10 minutach gotowania ryżu dodajemy startą marchewkę i cukinię. Kontynuujemy gotowanie, dolewając bulion stopniowo (do jego wyczerpania) i mieszając, aż ryż będzie miękki i kremowy – trwa to łącznie ok. 18–20 minut.
Pod koniec dodajemy pokrojone mięso, kurkumę, oregano, pieprz oraz sól do smaku. Gotujemy jeszcze 2–3 minuty, aby wszystkie smaki się połączyły.
Zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy oliwę z oliwek oraz posiekaną natkę pietruszki.