Risotto z dynią i serem sałatkowym
Dynia to prawdziwy symbol jesieni — nie możesz więc przegapić sezonu na jej zastosowanie w kuchni. Nasza propozycja? Risotto z dynią i serem sałatkowym! Takie danie to idealny pomysł na jesienny obiad pełen witamin i pyszne połączenie smaku słodkiej dyni z wyrazistym serem. Po prostu palce lizać!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu
|
300 g
|
dyni
|
0,5
|
sztuki sera salatkowego
100 g
|
3
|
łyżki grana padano
30 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
30 g
|
rukoli
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę.
W rondelku rozgrzewamy oliwę. Dusimy na niej cebulę z czosnkiem.
Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą dodajemy ryż, dusimy tak chwilę i zalewamy wodą około 1 cm powyżej poziomu ryżu.
Całość gotujemy na małym ogniu, aż ryż zacznie się robić miękki i będzie się rozklejał.
Gdy ryż robi się miękki i zaczyna się rozklejać, dodajemy pokrojoną wcześniej dynię w kostkę i gotujemy wszystko razem.
Gdy dynia i ryż są już miękkie, dodajemy tarty ser grana padano, posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy solą z pieprzem.
Marchew kroimy w słupki i gotujemy we wrzącej wodzie z solą, pieprzem przez około 5-7 minut, aż będzie miękka.
Ugotowane risotto podajemy w miseczce z ugotowaną marchewką, posypane serem sałatkowym pokrojonym w kostkę i rukolą. Smacznego!