Riso z malinami i mango
Riso z malinami i mango to nic innego jak słodki pudding na bazie ryżu. Sprawdzi się więc w idealnie w roli zdrowego podwieczorku. Deser ten nie zawiera cukru — zamiast tego słodki smak zawdzięcza niskokalorycznemu ksylitolowi i owocom. Nasz sekret? Dodatek nasion sezamu, które nadają puddingowi wyrazistego charakteru. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
125 g
|
ryżu jaśminowego
|
0,7
|
szklanki mleka
180 g
|
0,6
|
szklanki wody
150 g
|
1
|
łyżka ksylitolu
15 g
|
280 g
|
mango
|
140 g
|
malin
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż płuczemy i namaczamy przez 5 min w wodzie. Odsączamy.
Do rondelka wlewamy wodę i mleko, dodajemy ryż, zagotowujemy. Dosładzamy ksylitolem. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 min do miękkości.
Mango obieramy i kroimy, maliny rozgniatamy widelcem.
Do miseczki wkładamy maliny, ryż i mango. Całość posypujemy prażonym sezamem. Smacznego!