Riso z malinami i mango

Riso z malinami i mango

Riso z malinami i mango to nic innego jak słodki pudding na bazie ryżu. Sprawdzi się więc w idealnie w roli zdrowego podwieczorku. Deser ten nie zawiera cukru — zamiast tego słodki smak zawdzięcza niskokalorycznemu ksylitolowi i owocom. Nasz sekret? Dodatek nasion sezamu, które nadają puddingowi wyrazistego charakteru. Spróbuj koniecznie!

15 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,67/5
(z 6 ocen)
Riso z malinami i mango
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

432 kcal Kalorie
10 g Białko
4 g Tłuszcze
87 g Węglowodany
57 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
125 g
 ryżu jaśminowego
0,7
szklanki mleka
180 g
0,6
szklanki wody
150 g
1
łyżka ksylitolu
15 g
280 g
 mango
140 g
 malin
1
łyżeczka sezamu
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

432 kcal Kalorie
10 g Białko
4 g Tłuszcze
87 g Węglowodany
57 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż płuczemy i namaczamy przez 5 min w wodzie. Odsączamy.

2

Do rondelka wlewamy wodę i mleko, dodajemy ryż, zagotowujemy. Dosładzamy ksylitolem. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 min do miękkości.

3

Mango obieramy i kroimy, maliny rozgniatamy widelcem.

4

Do miseczki wkładamy maliny, ryż i mango. Całość posypujemy prażonym sezamem. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.