Rice bowl z łososiem i salsą mango
Niebanalny pomysł na letni posiłek? Rice bowl z łososiem i salsą mango poleca się na obiad! Wyrazisty smak łososia przełamuje tu salsa ze świeżego, chrupiącego ogórka, słodkiego mango, czerwonej cebuli i natki pietruszki. To kolorowe danie bogate jest w kwasy omega-3, witaminę C, błonnik pokarmowy i białko. Przepis na lato na talerzu – wypróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
ryżu basmati
|
300 g
|
łososia
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżka sosu sriracha
10 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
Salsa: |
|
150 g
|
mango
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni, tryb góra-dół.
Łososia kroimy w kostkę. Marynujemy w mieszance sosu sojowego, sosu Sriracha, soku z cytryny i miodu.
Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 10-12 minut.
Przygotowujemy salsę: mango i ogórka kroimy w kostkę. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy.
Na talerzu układamy ryż, rybę i salsę.