Ratatouille z serem kozim
Znasz film „Ratatuj” opowiadający o sympatycznym szczurze, który został szefem kuchni? Jeżeli w trakcie jego oglądania zawsze ciekawiło Cię, jak smakuje tytułowa potrawa, to mamy coś dla Ciebie! Nasz przepis na ratatouille z serem kozim to cudowna warzywna uczta przełamana wyrazistym smakiem sera. Wypróbuj i przekonaj się, że taki smak doceniłby nawet najbardziej srogi krytyk kulinarny. ;)
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
20
|
łyżek sera koziego
200 g
|
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
2,4
|
sztuki papryki
400 g
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
2
|
sztuki liści laurowych
2 g
|
2
|
sztuki ziela angielskiego
2 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
1
|
łyżeczka bazylii
4 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
szklanka wody
250 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kroimy wszystkie warzywa w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Przyprawiamy i podsmażamy przez około 7-8 minut.
Dodajemy pomidory w puszce i 300 ml wody, całość gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
Po upływie czasu zdejmujemy przykrywkę i dusimy na mniejszym ogniu przez 15 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gotowe danie przekładamy na talerze, dodajemy kozi ser i posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego!