Ratatouille z dorszem
Ratatouille to nie tylko tytuł kultowego filmu Disneya — to przede wszystkim danie kuchni francuskiej, wywodzące się prosto z Lazurowego Wybrzeża. Jego podstawę stanowią kolorowe warzywa — potrawa ta jest więc prawdziwą bombą składników odżywczych! Nasze ratatouille z dorszem dostarcza dodatkowo witaminy B12, pełnowartościowego białka i jodu. I co najlepsze — jest dziecinnie proste w przygotowaniu.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
polędwicy z dorsza
|
0,5
|
sztuki bakłażana
50 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
0,5
|
sztuki papryki
100 g
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
0,5
|
sztuki pomidorów
100 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżka octu balsamicznego
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
4
|
łodygi świeżego tymianku
15 g
|
1
|
garść świeżej bazylii
3 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wszystkie warzywa kroimy w podobną kostkę i polewamy oliwą oraz octem balsamicznym, posypujemy solą i pieprzem mieszamy ze sobą.
Układamy na dużej blaszce i dodajemy rozgnieciony czosnek oraz świeże zioła.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut w 190 stopniach.
Dorsza kroimy w kawałki ok. 2-3 cm i posypujemy solą i pieprzem.
Po 25 minutach na naszych warzywach układamy dorsza i wstawiamy do tak samo nagrzanego piekarnika na 13-15 minut.