Ratatouille z dorszem

Ratatouille z dorszem

Ratatouille to nie tylko tytuł kultowego filmu Disneya — to przede wszystkim danie kuchni francuskiej, wywodzące się prosto z Lazurowego Wybrzeża. Jego podstawę stanowią kolorowe warzywa — potrawa ta jest więc prawdziwą bombą składników odżywczych! Nasze ratatouille z dorszem dostarcza dodatkowo witaminy B12, pełnowartościowego białka i jodu. I co najlepsze — jest dziecinnie proste w przygotowaniu.

10 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,86/5
(z 29 ocen)
Ratatouille z dorszem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

410 kcal Kalorie
29 g Białko
7 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
211 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
100 g
 polędwicy z dorsza
0,5
sztuki bakłażana
50 g
0,5
sztuki cukinii
100 g
0,5
sztuki papryki
100 g
3
sztuki ziemniaków
210 g
0,5
sztuki pomidorów
100 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
łyżka octu balsamicznego
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
4
łodygi świeżego tymianku
15 g
1
garść świeżej bazylii
3 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

410 kcal Kalorie
29 g Białko
7 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
211 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Wszystkie warzywa kroimy w podobną kostkę i polewamy oliwą oraz octem balsamicznym, posypujemy solą i pieprzem mieszamy ze sobą.

2

Układamy na dużej blaszce i dodajemy rozgnieciony czosnek oraz świeże zioła.

3

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut w 190 stopniach.

4

Dorsza kroimy w kawałki ok. 2-3 cm i posypujemy solą i pieprzem.

5

Po 25 minutach na naszych warzywach układamy dorsza i wstawiamy do tak samo nagrzanego piekarnika na 13-15 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.