Ramen z batatami i ciecierzycą

Ramen z batatami i ciecierzycą

Ramen – czyli jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej i chińskiej zdobywa w ostatnim czasie serca Polaków (i nie tylko). I nie ma się co dziwić – bo ta charakterystyczna zupa zachwyca smakiem i aromatem. A jeśli masz ochotę przygotować ramen w domowym zaciszu, możesz to zrobić na przykład na bazie poniższego przepisu. Taki ramen z batatami i ciecierzycą fantastycznie syci i rozgrzewa, jest też źródłem takich składników odżywczych jak beta-karoten, żelazo czy magnez. Spróbuj koniecznie!

30 min
Czas przygotowania
210 min
Czas całkowity
Trudny
Poziom trudności
Oceń
3,67/5
(z 3 ocen)
Ramen z batatami i ciecierzycą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

370 kcal Kalorie
13 g Białko
12 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
3140 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
1
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
6
plastrów imbiru
30 g
3
ząbki czosnku
18 g
3,5
sztuki cebuli
280 g
4,5
łyżki sosu sojowego
45 g
3
szklanki bulionu warzywnego
750 g
3
sztuki borowików suszonych
15 g
3
sztuki grzybów shitake
15 g
5
łyżeczek jasnej pasty miso
25 g

Dodatki:

200 g
 batatów
180 g
 ciecierzycy konserwowej
0,5
łyżeczki oleju sezamowego
2,5 g
1,5
łyżki sosu sojowego
15 g
150 g
 makaronu do ramenu
1
łyżeczka szczypiorku
5 g
1
sztuka marchewki
80 g
1
łyżeczka sezamu
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

370 kcal Kalorie
13 g Białko
12 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
3140 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Cebulę obieramy i kroimy w grube pióra. Czosnek, imbir oraz szczypiorek drobno siekamy. Bataty obieramy i kroimy w plastry grubości około 0,5 cm, marchew kroimy w cienkie słupki. Ciecierzycę odsączamy, a grzyby suszone oraz grzyby shitake przygotowujemy do wrzucenia do wywaru.

2

W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek oraz imbir, smażymy na średnim ogniu przez kilka minut do zrumienienia.

3

Dodajemy sos sojowy. Następnie wlewamy bulion warzywny i dorzucamy grzyby suszone oraz grzyby shitake, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez minimum godzinę, najlepiej 2-3 godziny, aż wywar nabierze aromatu.

4

Nagrzewamy piekarnik do 190°C, tryb góra–dół (lub 170°C termoobieg).

5

Bataty oraz ciecierzycę wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy olejem oraz sosem sojowym, mieszamy i pieczemy przez 25–35 minut, aż bataty będą miękkie i lekko zrumienione. Jeśli ciecierzyca zbyt szybko się zrumieni, wyjmujemy ją wcześniej.

6

W tym czasie makaron gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu i odcedzamy.

7

Gotowy wywar przelewamy przez sitko, wyjmujemy grzyby suszone oraz grzyby shitake, warzywa możemy przecisnąć przez oczka sitka. Dodajemy pastę miso i mieszamy, aż się rozpuści. Grzyby suszone oraz grzyby shitake kroimy w cienkie paski, wrzucamy z powrotem do wywaru, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik.

8

Ramen podajemy z makaronem, batatem oraz ciecierzycą. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem oraz sezamem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera