Ramen z batatami i ciecierzycą
Ramen – czyli jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej i chińskiej zdobywa w ostatnim czasie serca Polaków (i nie tylko). I nie ma się co dziwić – bo ta charakterystyczna zupa zachwyca smakiem i aromatem. A jeśli masz ochotę przygotować ramen w domowym zaciszu, możesz to zrobić na przykład na bazie poniższego przepisu. Taki ramen z batatami i ciecierzycą fantastycznie syci i rozgrzewa, jest też źródłem takich składników odżywczych jak beta-karoten, żelazo czy magnez. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
|
6
|
plastrów imbiru
30 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
3,5
|
sztuki cebuli
280 g
|
4,5
|
łyżki sosu sojowego
45 g
|
3
|
szklanki bulionu warzywnego
750 g
|
3
|
sztuki borowików suszonych
15 g
|
3
|
sztuki grzybów shitake
15 g
|
5
|
łyżeczek jasnej pasty miso
25 g
|
dodatki: |
|
200 g
|
batatów
|
180 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
0,5
|
łyżeczki oleju sezamowego
2,5 g
|
1,5
|
łyżki sosu sojowego
15 g
|
150 g
|
makaronu do ramenu
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany imbir, cebulę, czosnek i smażymy przez 5 minut.
Dodajemy sos sojowy, po minucie wlewamy bulion warzywny, następnie dodajemy grzyby.
Zagotowujemy i zmniejszamy ogień, gotujemy przez minimum godzinę, najlepiej 2 – 3 godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni
Bataty kroimy w plastry i wykładamy na blaszkę, odsączamy ciecierzycę i dodajemy do batatów. Warzywa na blaszce polewamy olejem sezamowym i sosem sojowym, mieszamy i pieczemy przez 25 – 35 minut.
Kroimy szczypiorek i marchewkę. Makaron gotujemy według instrukcji.
Wywar przelewamy przez sitko, wyjmujemy grzyby, warzywa możemy przecisnąć przez oczka sitka. Dodajemy pastę miso. Grzyby kroimy i dodajemy do wywaru, zagotowujemy.
Ramen podajemy z makaronem, warzywami, sezamem i szczypiorkiem.