
Ramen z batatami i ciecierzycą
Ramen – czyli jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej i chińskiej zdobywa w ostatnim czasie serca Polaków (i nie tylko). I nie ma się co dziwić – bo ta charakterystyczna zupa zachwyca smakiem i aromatem. A jeśli masz ochotę przygotować ramen w domowym zaciszu, możesz to zrobić na przykład na bazie poniższego przepisu. Taki ramen z batatami i ciecierzycą fantastycznie syci i rozgrzewa, jest też źródłem takich składników odżywczych jak beta-karoten, żelazo czy magnez. Spróbuj koniecznie!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1
|
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
|
6
|
plastrów imbiru
30 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
3,5
|
sztuki cebuli
280 g
|
4,5
|
łyżki sosu sojowego
45 g
|
3
|
szklanki bulionu warzywnego
750 g
|
3
|
sztuki borowików suszonych
15 g
|
3
|
sztuki grzybów shitake
15 g
|
5
|
łyżeczek jasnej pasty miso
25 g
|
Dodatki: |
|
200 g
|
batatów
|
180 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
0,5
|
łyżeczki oleju sezamowego
2,5 g
|
1,5
|
łyżki sosu sojowego
15 g
|
150 g
|
makaronu do ramenu
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy i kroimy w grube pióra. Czosnek, imbir oraz szczypiorek drobno siekamy. Bataty obieramy i kroimy w plastry grubości około 0,5 cm, marchew kroimy w cienkie słupki. Ciecierzycę odsączamy, a grzyby suszone oraz grzyby shitake przygotowujemy do wrzucenia do wywaru.
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek oraz imbir, smażymy na średnim ogniu przez kilka minut do zrumienienia.
Dodajemy sos sojowy. Następnie wlewamy bulion warzywny i dorzucamy grzyby suszone oraz grzyby shitake, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez minimum godzinę, najlepiej 2-3 godziny, aż wywar nabierze aromatu.
Nagrzewamy piekarnik do 190°C, tryb góra–dół (lub 170°C termoobieg).
Bataty oraz ciecierzycę wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy olejem oraz sosem sojowym, mieszamy i pieczemy przez 25–35 minut, aż bataty będą miękkie i lekko zrumienione. Jeśli ciecierzyca zbyt szybko się zrumieni, wyjmujemy ją wcześniej.
W tym czasie makaron gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu i odcedzamy.
Gotowy wywar przelewamy przez sitko, wyjmujemy grzyby suszone oraz grzyby shitake, warzywa możemy przecisnąć przez oczka sitka. Dodajemy pastę miso i mieszamy, aż się rozpuści. Grzyby suszone oraz grzyby shitake kroimy w cienkie paski, wrzucamy z powrotem do wywaru, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik.
Ramen podajemy z makaronem, batatem oraz ciecierzycą. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem oraz sezamem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.