Ramen z batatami i ciecierzycą
Ramen – czyli jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej i chińskiej zdobywa w ostatnim czasie serca Polaków (i nie tylko). I nie ma się co dziwić – bo ta charakterystyczna zupa zachwyca smakiem i aromatem. A jeśli masz ochotę przygotować ramen w domowym zaciszu, możesz to zrobić na przykład na bazie poniższego przepisu. Taki ramen z batatami i ciecierzycą fantastycznie syci i rozgrzewa, jest też źródłem takich składników odżywczych jak beta-karoten, żelazo czy magnez. Spróbuj koniecznie!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka oleju sezamowego 
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            6
           
         | 
        
           
              plastrów imbiru 
             
                          
                30 g
               
                       | 
          
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              ząbki czosnku 
             
                          
                18 g
               
                       | 
          
| 
           
            3,5
           
         | 
        
           
              sztuki cebuli 
             
                          
                280 g
               
                       | 
          
| 
           
            4,5
           
         | 
        
           
              łyżki sosu sojowego 
             
                          
                45 g
               
                       | 
          
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              szklanki bulionu warzywnego 
             
                          
                750 g
               
                       | 
          
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              sztuki borowików suszonych 
             
                          
                15 g
               
                       | 
          
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              sztuki grzybów shitake 
             
                          
                15 g
               
                       | 
          
| 
           
            5
           
         | 
        
           
              łyżeczek jasnej pasty miso 
             
                          
                25 g
               
                       | 
          
          Dodatki: | 
          |
| 
           
            200 g 
           
         | 
        
           
               batatów 
             
                       | 
          
| 
           
            180 g 
           
         | 
        
           
               ciecierzycy konserwowej
             
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki oleju sezamowego 
             
                          
                2,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1,5
           
         | 
        
           
              łyżki sosu sojowego 
             
                          
                15 g
               
                       | 
          
| 
           
            150 g 
           
         | 
        
           
               makaronu do ramenu 
             
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka szczypiorku 
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka marchewki 
             
                          
                80 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka sezamu 
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy i kroimy w grube pióra. Czosnek, imbir oraz szczypiorek drobno siekamy. Bataty obieramy i kroimy w plastry grubości około 0,5 cm, marchew kroimy w cienkie słupki. Ciecierzycę odsączamy, a grzyby suszone oraz grzyby shitake przygotowujemy do wrzucenia do wywaru.
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek oraz imbir, smażymy na średnim ogniu przez kilka minut do zrumienienia.
Dodajemy sos sojowy. Następnie wlewamy bulion warzywny i dorzucamy grzyby suszone oraz grzyby shitake, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez minimum godzinę, najlepiej 2-3 godziny, aż wywar nabierze aromatu.
Nagrzewamy piekarnik do 190°C, tryb góra–dół (lub 170°C termoobieg).
Bataty oraz ciecierzycę wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy olejem oraz sosem sojowym, mieszamy i pieczemy przez 25–35 minut, aż bataty będą miękkie i lekko zrumienione. Jeśli ciecierzyca zbyt szybko się zrumieni, wyjmujemy ją wcześniej.
W tym czasie makaron gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu i odcedzamy.
Gotowy wywar przelewamy przez sitko, wyjmujemy grzyby suszone oraz grzyby shitake, warzywa możemy przecisnąć przez oczka sitka. Dodajemy pastę miso i mieszamy, aż się rozpuści. Grzyby suszone oraz grzyby shitake kroimy w cienkie paski, wrzucamy z powrotem do wywaru, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik.
Ramen podajemy z makaronem, batatem oraz ciecierzycą. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem oraz sezamem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.