Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami (znane również jako racuszki z jabłkami) wywołują przyjemne skojarzenia. Najczęściej przywodzą na myśl rodzinny dom i babcię albo mamę krzątającą się w kuchni. Delikatnie chrupiące, puszyste i rozpływające się w ustach – tak wyglądają racuchy idealne. Prosty w przygotowaniu przepis na placki z jabłkami od niepamiętnych czasów podbijają serca najmłodszych ze względu na swoją słodycz. I właśnie dodawany do nich cukier powodował, że osoby na diecie musiały rezygnować z przyjemności ich jedzenia. Ale teraz każdy może pozwolić sobie na racuchy – przepis zmodyfikowaliśmy, aby każdy mógł cieszyć się ich smakiem. Cukier zastąpiliśmy niskokalorycznym ksylitolem i dodaliśmy trochę mąki pełnoziarnistej. Jak zrobić racuchy? Sprawdź nasz przepis!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
łyżek mąki pszennej
120 g
|
6,7
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g
|
2,4
|
szklanki kefiru
600 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
3
|
łyżki ksylitolu
45 g
|
2
|
sztuki jabłek
300 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Wszystkie składniki ciasta miksujemy (mąka pszenna, mąka pełnoziarnista, kefir, jajka i ksylitol).
Dodajemy jabłka i mieszamy.
Racuchy z jabłkami smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Ciasto nakładamy łyżką, małymi porcjami i zachowujemy odstęp między nimi. Smażymy do ścięcia smażonej strony. Placuszki za pomocą płaskiej szpatułki obracamy i smażymy do ścięcia drugiej strony. Patelnię przed każdym smażeniem przecieramy zwilżonym olejem ręcznikiem papierowym. Smacznego!