Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami (znane również jako racuszki z jabłkami) wywołują przyjemne skojarzenia. Najczęściej przywodzą na myśl rodzinny dom i babcię albo mamę krzątającą się w kuchni. Delikatnie chrupiące, puszyste i rozpływające się w ustach – tak wyglądają racuchy idealne. Prosty w przygotowaniu przepis na placki z jabłkami od niepamiętnych czasów podbijają serca najmłodszych ze względu na swoją słodycz. I właśnie dodawany do nich cukier powodował, że osoby na diecie musiały rezygnować z przyjemności ich jedzenia. Ale teraz każdy może pozwolić sobie na racuchy – przepis zmodyfikowaliśmy, aby każdy mógł cieszyć się ich smakiem. Cukier zastąpiliśmy niskokalorycznym ksylitolem i dodaliśmy trochę mąki pełnoziarnistej. Jak zrobić racuchy? Sprawdź nasz przepis!

5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,84/5
(z 336 ocen)
Racuchy z jabłkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Low fat Low fat
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

536 kcal Kalorie
20 g Białko
15 g Tłuszcze
91 g Węglowodany
137 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
10
łyżek mąki pszennej
120 g
6,7
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g
2,4
szklanki kefiru
600 g
2
sztuki jajek
112 g
3
łyżki ksylitolu
45 g
2
sztuki jabłek
300 g
4
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

536 kcal Kalorie
20 g Białko
15 g Tłuszcze
91 g Węglowodany
137 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

2

Wszystkie składniki ciasta miksujemy (mąka pszenna, mąka pełnoziarnista, kefir, jajka i ksylitol).

3

Dodajemy jabłka i mieszamy.

4

Racuchy z jabłkami smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Ciasto nakładamy łyżką, małymi porcjami i zachowujemy odstęp między nimi. Smażymy do ścięcia smażonej strony. Placuszki za pomocą płaskiej szpatułki obracamy i smażymy do ścięcia drugiej strony. Patelnię przed każdym smażeniem przecieramy zwilżonym olejem ręcznikiem papierowym. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.