Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami (znane również jako racuszki z jabłkami) wywołują przyjemne skojarzenia. Najczęściej przywodzą na myśl rodzinny dom i babcię albo mamę krzątającą się w kuchni. Delikatnie chrupiące, puszyste i rozpływające się w ustach – tak wyglądają racuchy idealne. Prosty w przygotowaniu przepis na placki z jabłkami od niepamiętnych czasów podbijają serca najmłodszych ze względu na swoją słodycz. I właśnie dodawany do nich cukier powodował, że osoby na diecie musiały rezygnować z przyjemności ich jedzenia. Ale teraz każdy może pozwolić sobie na racuchy – przepis zmodyfikowaliśmy, aby każdy mógł cieszyć się ich smakiem. Cukier zastąpiliśmy niskokalorycznym ksylitolem i dodaliśmy trochę mąki pełnoziarnistej. Jak zrobić fit racuchy? Sprawdź nasz przepis!

5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,64/5
(z 64 ocen)
Racuchy z jabłkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Low fat Low fat
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

492 kcal Kalorie
16 g Białko
13 g Tłuszcze
86 g Węglowodany
238 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
10
łyżek mąki pszennej
120 g
6,7
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g
1,2
szklanki kefiru
300 g
2
sztuki jajek
112 g
3
łyżki ksylitolu
45 g
2
sztuki jabłek
300 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
4
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

492 kcal Kalorie
16 g Białko
13 g Tłuszcze
86 g Węglowodany
238 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

2

Wszystkie składniki ciasta miksujemy (mąka pszenna, mąka pełnoziarnista, kefir, jajka, proszek do pieczenia i ksylitol).

3

Dodajemy jabłka i mieszamy.

4

Racuchy z jabłkami smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Ciasto nakładamy łyżką, małymi porcjami i zachowujemy odstęp między nimi. Smażymy do ścięcia smażonej strony. Placuszki za pomocą płaskiej szpatułki obracamy i smażymy do ścięcia drugiej strony. Patelnię przed każdym smażeniem przecieramy zwilżonym olejem ręcznikiem papierowym. Smacznego!

Racuchy fit, czyli smak dzieciństwa również na redukcji!

Redukcja nie musi oznaczać odmawiania sobie ulubionych przysmaków. Tylko spójrz! Z Respo możesz jeść na diecie przepyszne, niskokaloryczne racuchy z jabłkiem, które przygotujesz w zaledwie 20 minut. Do tego z małą ilością tłuszczu i bez zbędnego cukru, a przy tym pełne smaku, który każdy z nas pamięta z dzieciństwa. Koniecznie je przetestuj - pokocha je również Twoja rodzina!

Pyszne fit racuchy z jabłkami i... nie tylko!

Posiłki na słodko takie jak racuchy fit z jabłkami dają wiele możliwości, jeśli chodzi o różnego rodzaju dodatki. Możesz bowiem jeść je również z innymi ulubionymi owocami. Polecamy głównie jagodowe, pełne antyoksydantów i smaku, zwłaszcza w okresie letnim. A może doskonałe dla naszego układu trawiennego mango lub wspaniały o każdej porze roku banan? Opcji jest jak widać wiele i najważniejsze jest to, aby cieszyć się niezwykłym smakiem tego dania.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera