Racuchy drożdżowe
Chodzą za Tobą słodkie placuszki, które smakują jak u babci? Postaw na racuchy drożdżowe, które wypełnią Twój dom cudownym aromatem drożdżowego ciasta! Ten prosty przepis idealnie sprawdzi się, jako kolacja albo śniadanie na słodko. I choć racuchy najlepiej smakują na ciepło, to możesz je też zabrać ze sobą w drogę albo do pracy. Podane z soczystymi borówkami zachwycą Cię od pierwszego kęsa i na moment przeniosą w beztroskie czasy dzieciństwa. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
20,8
|
łyżki mąki pszennej
250 g
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
15 g
|
drożdży świeżych
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
0,5
|
łyżki cukru
5 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
150 g
|
borówek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Podgrzewamy mleko (37-42 stopnie).
Dodajemy drożdże, 2 łyżki mąki, cukier, dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby zaczyn urósł.
W dużej misce mieszamy mąkę, jajko, ekstrakt, sól. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Dodajemy owoce.
Racuchy smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powierzchnią. Przed nałożeniem ciasta patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Ciasto nakładamy łyżką, zachowując odstępy między placuszkami. Smażymy do ścięcia smażonej powierzchni, następnie przy pomocy płaskiej łopatki odwracamy na drugą stronę i smażymy.