Quiche z serem pleśniowym i warzywami
Quiche to klasyka kuchni francuskiej i…świetny pomysł na kreatywny, pożywny obiad. A możesz się o tym przekonać, przygotowując nasz quiche z serem pleśniowym i warzywami. To wegetariańskie danie nie tylko świetnie syci, ale także dostarcza mocy białka, wapnia, żelaza, witamin z grupy B i witaminy C. Koniecznie wypróbuj, a poczujesz się jak w najlepszej restauracji nad brzegiem Sekwany. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki jajek
224 g
|
0,3
|
opakowania sera pleśniowego
25 g
|
200 g
|
brokuła
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
13,3
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g
|
30
|
łyżeczek masła
150 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Przygotowujemy ciasto kruche: mieszamy mąkę, tłuszcz, żółtko, aż powstanie jednolite ciasto.
Ciasto wałkujemy na grubość maksymalnie 0,5 cm.
Wykładamy spód naczynia, w którym będziemy piec quiche papierem do pieczenia, a na papier układamy ciasto. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, aż będzie lekko rumiane.
Kroimy pomidory, brokuł i ser na mniejsze kawałki. W miseczce rozbijamy pozostałe 3 jajka i mieszamy z solą i pieprzem.
Pokrojone warzywa i ser mieszamy z masą jajeczną i całość wylewamy na wcześniej upieczone kruche ciasto.
Wszystkie składniki połączone w naczyniu pieczemy przez około 15 minut.
Upieczone quiche kroimy na kawałki.
Smacznego!