Tortilla z fasolą i salsą pomidorową
Buenos dias! Masz ochotę na danie w prawdziwie meksykańskim stylu? Jeśli tak — nasza tortilla z fasolą i salsą pomidorową jest właśnie dla Ciebie. Potrawa ta jest idealnym przykładem na kreatywny, zdrowy fast-food pełen żelaza, magnezu, wapnia i witaminy C. I co najlepsze — jest ekspresowa w przygotowaniu. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka tortilii pełnoziarnistej
60 g
|
4
|
plastry sera gouda
60 g
|
80 g
|
fasoli czerwonej
|
2
|
plastry chorizo
14 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
garści kolendry świeżej
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na tortillę kładziemy ser, odsączoną fasolę i chorizo pokrojone w plasterki. Przykrywamy drugim plackiem. Przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu pod przykryciem – ok 3-4 minuty z każdej strony.
W międzyczasie kroimy w kostkę paprykę, pomidora i cebulę. Pomidora mieszamy z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem.
Quesadillę ściągamy z patelni, podajemy z papryką, salsą i posypujemy kolendrą.