Pulpety z indyka w sosie koperkowym z kaszą kuskus

Pulpety z indyka w sosie koperkowym z kaszą kuskus

Szukasz przepisu na posiłek, który posmakuje i dzieciom, i dorosłym? Jesteś w dobrym miejscu! Pulpety z indyka w sosie koperkowym z kaszą kuskus to pyszne sposób na prosty i pożywny obiad, idealny dla całej rodziny. Wystarczy, że podasz je z delikatnym kuskusem, sosem koperkowym oraz warzywami – marchewką oraz groszkiem i gotowe. Taki posiłek to prawdziwa skarbnica białka, błonnika, beta-karotenu czy witaminy B12. Smacznego!

30 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,69/5
(z 42 ocen)
Pulpety z indyka w sosie koperkowym z kaszą kuskus
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

464 kcal Kalorie
34 g Białko
12 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
562 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
150 g
 kaszy kuskus
500 g
 mięsa mielonego z indyka
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
4
łyżeczki koperku
16 g
2
łyżeczki oliwy
10 g
3
sztuki marchewki
240 g
1
porcja groszku zielonego
150 g
1,5
szklanki bulionu
375 g
1
łyżka mąki pszennej
12 g
8,3
łyżki śmietanki 12%
150 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

464 kcal Kalorie
34 g Białko
12 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
562 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Kaszę przygotuje według instrukcji na opakowaniu. Dopraw solą do smaku.

2

Marchewkę obierz i pokrój w grubsze plasterki o grubości około pół centymetra. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub również bardzo drobno posiekaj.

3

Do miski z mięsem dodaj cebulę, czosnek, połowę posiekanego koperku, solidną szczyptę soli oraz świeżo mielony czarny pieprz. Dokładnie wyrób masę dłonią, aż składniki dobrze się połączą. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj łyżkę bułki tartej i ponownie wymieszaj. Zwilżonymi dłońmi uformuj z masy równe, kształtne pulpety.

4

Na dużej patelni z grubszym dnem lub w szerokim rondlu na średnim ogniu rozgrzej oliwę. Delikatnie obsmaż pulpety z każdej strony na jasnozłoty kolor (około 5-7 minut). Nie muszą być w pełni usmażone w środku. Zdejmij pulpety z patelni i odłóż na talerz.

5

Na tę samą patelnię wsyp mąkę i energicznie mieszając, zasmaż ją na małym ogniu przez około 30 sekund – uważaj, aby się nie przypaliła. Stopniowo, cały czas mieszając, wlewaj gorący bulion, aby nie powstały grudki. Zagotuj.

6

Do gotującego się na patelni sosu dodaj pokrojoną marchewkę. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez około 5-7 minut, aż marchewka zacznie mięknąć. Następnie dodaj zielony groszek oraz obsmażone pulpety. Delikatnie zanurz pulpety w sosie. Przykryj i duś całość na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut, aż pulpety będą w pełni ugotowane w środku, a warzywa miękkie.

7

Zmniejsz ogień do minimum lub zdejmij patelnię z palnika. Wlej słodką śmietankę i dodaj pozostałe 3-4 łyżki posiekanego świeżego koperku. Dopraw sos do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Delikatnie wymieszaj, starając się nie uszkodzić pulpetów. Na talerze wyłóż porcję przygotowanej kaszy kuskus. Na kaszę lub obok niej ułóż pulpety wraz z sosem, marchewką i groszkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera