
Pulpety z indyka na parze z sosem z cukinii
Lekkostrawny obiad dla całej rodziny? Postaw na nasz przepis na pulpety z indyka na parze z sosem z cukinii! Delikatne drobiowe mięso świetnie smakuje bowiem podane z makaronem i cukiniowym sosem z dodatkiem aromatycznych przypraw. A składniki odżywcze? Taki posiłek dostarcza mocy białka, witaminy B12, polifenoli i folianów. Smacznego!

Kategorie


Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
makaronu spaghetti
|
Pulpety: |
|
500 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
1
|
łyżka bułki tartej
10 g
|
1
|
łyżeczka suszonego tymianku
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta białego pieprzu
0,25 g
|
Sos z cukinii: |
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
0,4
|
szklanki bulionu warzywnego
100 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta białego pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
W misce mieszamy mielone mięso z indyka, jajko, bułkę tartą, tymianek, sól i pieprz biały wedle uznania.
Formujemy z masy małe pulpety – wielkości orzecha włoskiego.
Układamy pulpety w parowarze (lub w metalowym sitku nad garnkiem z gotującą się wodą) tak, aby się nie dotykały. Przykrywamy i gotujemy na parze przez 15–20 minut, aż pulpety będą całkowicie ugotowane w środku. Powinny być jędrne i jasne po przekrojeniu.
Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Cukinię przekładamy do rondelka, zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy sól, pieprz oraz oregano wedle uznania.
Mieszamy, przykrywamy garnek i dusimy sos przez kolejne 5–6 minut, aż cukinia będzie całkowicie miękka, a płyn nieco się zredukuje.
Jeśli chcemy uzyskać kremowy sos, miksujemy całość blenderem na gładką masę. Jeśli wolimy sos z kawałkami, zostawiamy bez miksowania. W razie potrzeby przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Dodajemy oliwę i mieszamy.
Na talerzu układamy ugotowany makaron. Na wierzchu kładziemy pulpety, a całość polewamy sosem.