Pulpeciki z soczewicy w sosie pomidorowym z ryżem
Co do pulpetów zamiast mięsa? Wypróbuj soczewicę! A konkretnie: pulpeciki z soczewicy w sosie pomidorowym z ryżem. To świetna propozycja obiadowa – nie tylko dla wegan i wegetarian, ale też dla tych, którzy szukają obiadowych alternatyw dla mięsa. Zalet takiego urozmaicenia jest wiele: od ograniczenia ilości spożywanego czerwonego mięsa, po moc składników odżywczych, których źródłem jest soczewica. Jakich? Znajdziesz tu m.in. mnóstwo cynku, magnezu, manganu, miedzi i witamin z grupy B. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
100 g
|
soczewicy zielonej
|
0,7
|
opakowania passaty pomidorowej
500 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
2
|
łyżki płatków drożdżowych
10 g
|
1
|
łyżeczka siemienia lnianego
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy soczewicę, sos sojowy, zalewamy 300 ml wody i gotujemy ok. 15 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb termoobieg.
Gdy soczewica zmięknie, a woda odparuje, dodajemy płatki drożdżowe, siemię lniane. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę. Formujemy niewielkie pulpeciki.
Pulpeciki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. Po 15 minutach pulpety przekładamy do garnka, zalewamy passatą pomidorową i gotujemy 15 minut.
Gotowe pulpety podajemy z ryżem.