Pulpeciki z kaszą perłową
Masz ochotę na obiad z kategorii „klasyki polskiej kuchni”? Pulpeciki z kaszą perłową sprawdzą się perfekcyjnie! To pyszne danie jest świetnym sposobem na przemycenie w jadłospisie warzyw i kaszy — w sam raz dla niejadków. Zarówno małych, jak i…trochę większych. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
1
|
sztuka korzenia pietruszki
50 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
400 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
200 g
|
kaszy jęczmiennej perłowej
|
4
|
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
|
1
|
łyżeczka tymianku suszonego
3 g
|
1
|
sztuka liści laurowych
1 g
|
3
|
sztuki ziela angielskiego
3 g
|
2
|
łyżeczki świeżej natki pietruszki
10 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Marchew, seler, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy.
W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość podsmażamy przez 3 minuty, dodajemy bulion i gotujemy.
Do mięsa dodajemy czosnek granulowany, tymianek, sól oraz pieprz. Całość mieszamy i formujemy małe pulpeciki.
Pulpeciki wrzucamy do bulionu i gotujemy przez 25-30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kasze przekładamy do miseczek i zalewamy bulionem. Na wierzchu układamy pulpeciki i posypujemy świeżą natką pietruszki.
Smacznego!