Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Pulpeciki z kaszą perłową

Pulpeciki z kaszą perłową

Masz ochotę na obiad z kategorii „klasyki polskiej kuchni”? Pulpeciki z kaszą perłową sprawdzą się perfekcyjnie! To pyszne danie jest świetnym sposobem na przemycenie w jadłospisie warzyw i kaszy — w sam raz dla niejadków. Zarówno małych, jak i…trochę większych. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 6 ocen)
Pulpeciki z kaszą perłową
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

651 kcal Kalorie
52 g Białko
11 g Tłuszcze
95 g Węglowodany
2097 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
sztuki selera
100 g
1
sztuka korzenia pietruszki
50 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
400 g
 mięsa mielonego z indyka
200 g
 kaszy jęczmiennej perłowej
4
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
1
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
1
łyżeczka tymianku suszonego
3 g
1
sztuka liści laurowych
1 g
3
sztuki ziela angielskiego
3 g
2
łyżeczki świeżej natki pietruszki
10 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

651 kcal Kalorie
52 g Białko
11 g Tłuszcze
95 g Węglowodany
2097 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Marchew, seler, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy.

3

W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość podsmażamy przez 3 minuty, dodajemy bulion i gotujemy.

4

Do mięsa dodajemy czosnek granulowany, tymianek, sól oraz pieprz. Całość mieszamy i formujemy małe pulpeciki.

5

Pulpeciki wrzucamy do bulionu i gotujemy przez 25-30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

6

Kasze przekładamy do miseczek i zalewamy bulionem. Na wierzchu układamy pulpeciki i posypujemy świeżą natką pietruszki.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.