
Pulpeciki z indyka w sosie marchewkowym
Lekko słodki, kremowy sos, rozpływające się w ustach mięso i kasza jaglana. Brzmi pysznie? Wypróbuj nasz przepis na pulpeciki z indyka w sosie marchewkowym i przekonaj się, że dieta lekkostrawna może być cudownie smaczna! Zresztą – obiad przygotowany w tej wersji ma mnóstwo zalet, jest bowiem źródłem beta-karotenu, żelaza oraz witamin z grupy B. Smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
kaszy jaglanej
|
Pulpeciki: |
|
400 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
1
|
łyżeczka koperku
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Sos: |
|
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
0,3
|
sztuki selera korzeniowego
50 g
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
0,5
|
łyżeczki suszonej bazylii
2 g
|
0,5
|
łyżeczki koperku
2 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
W międzyczasie w misce łączymy mielone mięso, koperek i sól do smaku. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Mokrymi dłońmi formujemy małe, równe pulpeciki o średnicy 3-4 cm.
W garnku zagotowujemy bulion z liściem laurowym. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do minimum.
Pulpeciki delikatnie wkładamy do garnka i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy jeden z nich – jeśli mięso w środku jest jasne i dobrze ścięte, są gotowe. W razie potrzeby wydłużamy czas gotowania. Nie mieszamy, ponieważ pulpeciki są bardzo delikatne.
Marchewkę i seler, pokrojone wcześniej, dusimy w osobnym rondlu pod przykryciem, w niewielkiej ilości wody (warzywa powinny być nią przykryte), przez około 10–12 minut, aż staną się bardzo miękkie.
Blendujemy warzywa z wodą na gładki sos, doprawiamy do smaku: bazylią, koperkiem i szczyptą soli. Dokładnie mieszamy.
Wyjmujemy pulpeciki z wody i wkładamy do sosu. Podgrzewamy razem 2–3 minuty, aż wszystko się połączy. Na koniec dodajemy olej rzepakowy i dokładnie mieszamy.
Podajemy pulpeciki i sos na ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej.