Pudding ryżowy z musem truskawkowym
Truskawki – choć sezon na nie trwa krótko, to przez cały rok dostaniesz je w wersji mrożonej. Wersji, która jest właściwie równie wartościowa co świeża – i pełna witaminy C oraz przeciwutleniaczy. Co zrobić z takich truskawek? A no na przykład pudding ryżowy z musem truskawkowym. Ta prosta propozycja śniadaniowo-kolacyjna idealnie łączy w sobie słodką, kremową bazę i lekko kwaśne truskawki. Efekt to delikatny, pyszny posiłek, świetny (nie tylko) na diecie lekkostrawnej. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
60 g
|
ryżu białego
|
1,5
|
szklanki mleka
375 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
Mus: |
|
150 g
|
truskawek
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Truskawki oraz erytrol umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać. Gorące owoce przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
W garnku umieszczamy ryż, mleko, ekstrakt waniliowy i erytrol. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem do miękkości i rozklejenia ryżu (ok. 30 minut, czas liczony od zagotowania). Podczas gotowania stale mieszamy ryż, aby zapobiec przywarciu do dna garnka.
Po ugotowaniu ryżu wyłączamy palnik. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy tak, by masło się rozpuściło. Pudding pozostawiamy na ok. 10 minut do przestygnięcia.
Do masy dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, w celu uzyskania jednolitej konsystencji, możemy całość zblendować.
Gotowy pudding przekładamy do miseczki i polewamy wcześniej przygotowanym musem owocowym.