
Pudding ryżowy z musem truskawkowym
Truskawki – choć sezon na nie trwa krótko, to przez cały rok dostaniesz je w wersji mrożonej. Wersji, która jest właściwie równie wartościowa co świeża – i pełna witaminy C oraz przeciwutleniaczy. Co zrobić z takich truskawek? A no na przykład pudding ryżowy z musem truskawkowym. Ta prosta propozycja śniadaniowo-kolacyjna idealnie łączy w sobie słodką, kremową bazę i lekko kwaśne truskawki. Efekt to delikatny, pyszny posiłek, świetny (nie tylko) na diecie lekkostrawnej. Smacznego!

Kategorie





Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
60 g
|
ryżu białego
|
1,5
|
szklanki mleka
375 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
Mus: |
|
150 g
|
truskawek
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Truskawki oraz erytrol umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać. Gorące owoce przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
W garnku umieszczamy ryż , mleko, ekstrakt waniliowy oraz erytrol. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem do miękkości i rozklejenia ryżu (ok. 30 minut, czas liczony od zagotowania), co jakiś czas podnosimy pokrywkę, aby wymieszać ryż. Mieszamy regularnie, aby nie przywarł do dna garnka. Ryż jest gotowy, gdy staje się miękki i rozklejony. Jeśli ryż wchłonie całe mleko, a nadal będzie twardy, dodajemy odrobinę wody i gotujemy do momentu, aż zmięknie.
Po ugotowaniu ryżu wyłączamy palnik. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy tak, by masło się rozpuściło. Pudding pozostawiamy na ok. 10 minut do przestygnięcia.
Do masy dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, w celu uzyskania jednolitej konsystencji, możemy całość zblendować.
Gotowy pudding przekładamy do miseczki i polewamy wcześniej przygotowanym musem owocowym.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.