Pudding na mleku roślinnym z czekoladą i malinami
Myślisz o budyniowym kremie i od razu cieknie Ci ślinka? Wypróbuj nasz przepis na pudding na mleku roślinnym z czekoladą i malinami! Ten delikatny deser to tylko 6 składników, proste wykonanie i cudowna kompozycja smaków. Kwaskowate maliny, gorzka czekolada, a do tego aromatyczna wanilia…czy to nie brzmi pysznie?
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1,5
|
szklanki mleka roślinnego
375 g
|
0,3
|
sztuki gorzkiej czekolady
30 g
|
200 g
|
malin
|
1,5
|
łyżki mąki ziemniaczanej
15 g
|
1
|
łyżka ksylitolu
15 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do rondelka wlewamy ¾ mleka i zagotowujemy. W szklance rozrabiamy pozostałe mleko roślinne ze skrobią ziemniaczaną.
Gdy mleko w rondelku nam się zagotuje, dodajemy ksylitol, ekstrakt waniiowy i mieszamy. Wlewamy przygotowaną wcześniej skrobię z mlekiem roślinnym, przez cały czas mieszając. Całość należy zagotować, aby zgęstniał.
Wyłączamy ogień pod zagotowanym puddingiem, dodajemy maliny i całość dokładnie miksujemy.
Gotowy pudding wykładamy do miseczki i posypujemy pokruszoną czekoladą gorzką. Smacznego!