Pudding chlebowy z owocami

Pudding chlebowy z owocami

Bread pudding to specjał kuchni brytyjskiej. I choć jadłospis mieszkańców Wysp Brytyjskich czasem wydaje nam się nieco…dziwny (kto to widział fasolę na śniadanie?!), to pudding chlebowy z owocami jest daniem wartym spróbowania. Co więcej: ten oryginalny deser w smaku przypomina tak uwielbiane w Polsce francuskie tosty! A wszystko za sprawą aromatycznego cynamonu, który sprawia, że pudding chlebowy nie tylko świetnie smakuje, ale też pachnie. Do tego świeże, kwaskowate owoce i gotowe: koniecznie wypróbuj!

5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pudding chlebowy z owocami
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

368 kcal Kalorie
17 g Białko
13 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
456 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
4
kromki chleba pszennego
120 g
1
szklanka mleka
250 g
2
sztuki jajek
112 g
100 g
 borówek
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

368 kcal Kalorie
17 g Białko
13 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
456 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Niewielkie naczynie żaroodporne smarujemy olejem.

3

Jajka rozkłócamy w miseczce. Dodajemy mleko, sól i cynamon. Mieszamy.

4

Pieczywo kroimy w kostkę. Przesypujemy do naczynia do zapiekania. Zalewamy masą jajeczną, posypujemy owocami.

5

Zapiekamy około 15 minut

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.