Pudding chlebowy z owocami
Bread pudding to specjał kuchni brytyjskiej. I choć jadłospis mieszkańców Wysp Brytyjskich czasem wydaje nam się nieco…dziwny (kto to widział fasolę na śniadanie?!), to pudding chlebowy z owocami jest daniem wartym spróbowania. Co więcej: ten oryginalny deser w smaku przypomina tak uwielbiane w Polsce francuskie tosty! A wszystko za sprawą aromatycznego cynamonu, który sprawia, że pudding chlebowy nie tylko świetnie smakuje, ale też pachnie. Do tego świeże, kwaskowate owoce i gotowe: koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
kromki chleba pszennego
120 g
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
100 g
|
borówek
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Niewielkie naczynie żaroodporne smarujemy olejem.
Jajka rozkłócamy w miseczce. Dodajemy mleko, sól i cynamon. Mieszamy.
Pieczywo kroimy w kostkę. Przesypujemy do naczynia do zapiekania. Zalewamy masą jajeczną, posypujemy owocami.
Zapiekamy około 15 minut