
Pudding chia z marakują
Egzotyczne owoce to świetny wybór zwłaszcza zimą, gdy w sklepach nie znajdziemy świeżych, polskich produktów z tej grupy. Jednym z najlepszych (i najzdrowszych) kandydatów na tropikalny, owocowy posiłek jest marakuja – czyli owoc pełen żelaza, beta-karotenu i fitosteroli. Jak wykorzystać ją w kuchni? Idealnie sprawdzi się np. nasz przepis na pudding chia z marakują. Mlecznej bazie z chia oraz marakui towarzyszy tu odrobina miodu, banan, masło orzechowe i wiórki kokosowe – całość smakuje więc jak prawdziwe egzotyczne wakacje. Smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
6
|
łyżeczek nasion chia
30 g
|
0,8
|
szklanki mleka
200 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
3
|
sztuki marakui
90 g
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
1
|
łyżeczka masła orzechowego
10 g
|
1
|
łyżka wiórków kokosowych
6 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W miseczce lub słoiku mieszamy nasiona chia z mlekiem. Dodajemy miód i dokładnie mieszamy, aby nasiona nie tworzyły grudek.
Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na noc), aż nasiona wchłoną mleko i pudding zgęstnieje.
Kroimy marakuję na pół i łyżeczką wydobywamy miąższ. Banana kroimy w plasterki.
W osobnej miseczce mieszamy skyr z masłem orzechowym, aby uzyskać kremowy dodatek o wyrazistym smaku.
Do szklanki lub miseczki nakładamy warstwę puddingu chia. Na wierzch dodajemy warstwę skyru z masłem orzechowym. Dekorujemy miąższem z marakui, plasterkami banana i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.