Pudding chia z dodatkiem mango
Pudding chia z dodatkiem mango to szybki i prosty przepis na deser, o orzeźwiającym, tropikalnym smaku. To także super źródło kwasów omega-3, beta-karotenu, wapnia i żelaza — czyli same zalety! Spróbuj koniecznie, a przekonasz się, że nie trzeba wiele, aby powstał pyszny, zdrowy deser.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
316
kcal
Kalorie
4
g
Białko
7
g
Tłuszcze
45
g
Węglowodany
77
mg
Sód
8
g
Błonnik
Składniki
1,5
|
szklanki mleka roślinnego
375 g
|
6
|
łyżeczek masion chia
30 g
|
3
|
łyżki ksylitolu
45 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
280 g
|
mango
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
316
kcal
Kalorie
4
g
Białko
7
g
Tłuszcze
45
g
Węglowodany
77
mg
Sód
8
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
W rondelku zagotowujemy mleko, ksylitol i ekstrakt. Dodajemy nasiona, mieszamy. Przelewamy do naczynia i wkładamy do lodówki, aby ostygło i zgęstniało (najlepiej zrobić kilka godzin wcześniej, aby deser miał czas zgęstnieć).
2
Deser chia podajemy ze zmiksowanymi lub pokrojonymi owocami.