Pudding chia na mleku roślinnym z wiórkami kokosowymi

Pudding chia na mleku roślinnym z wiórkami kokosowymi

Ten deser przynajmniej raz w życiu powinien zagościć na Twoim talerzu. Pudding chia na mleku roślinnym z wiórkami kokosowymi jest przepyszny, a do tego wielofunkcyjny. Świetnie sprawdzi się jako deser lub śniadanie, czy kolacja. Zasmakuje zarówno starszym, jak i młodszym. Pycha!

10 min
Czas przygotowania
100 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Pudding chia na mleku roślinnym z wiórkami kokosowymi
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

376 kcal Kalorie
5 g Białko
17 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
106 mg Sód
17 g Błonnik

Składniki
2
szklanki mleka roślinnego
500 g
6
łyżeczek nasion chia
30 g
2
łyżki wiórków kokosowych
30 g
200 g
 porzeczek czarnych lub czerwonych
2
łyżki ksylitolu
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

376 kcal Kalorie
5 g Białko
17 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
106 mg Sód
17 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Mleko roślinne zagotowujemy. Dodajemy nasiona chia i odstawiamy na 15 minut.

2

Porzeczki miksujemy z ksylitolem.

3

Część musu porzeczkowego odstawiamy, a pozostałą część mieszamy z przygotowanym wcześniej mlekiem i nasionami.

4

Do naczynia, w którym będziemy podawać pudding przekładamy mus, następnie pudding chia i ponownie mus porzeczkowy. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

5

Przygotowany deser odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, aby zgęstniał.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.