Pudding chia na mleku roślinnym z wiórkami kokosowymi
Ten deser przynajmniej raz w życiu powinien zagościć na Twoim talerzu. Pudding chia na mleku roślinnym z wiórkami kokosowymi jest przepyszny, a do tego wielofunkcyjny. Świetnie sprawdzi się jako deser lub śniadanie, czy kolacja. Zasmakuje zarówno starszym, jak i młodszym. Pycha!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
szklanki mleka roślinnego
500 g
|
6
|
łyżeczek nasion chia
30 g
|
2
|
łyżki wiórków kokosowych
30 g
|
200 g
|
porzeczek czarnych lub czerwonych
|
2
|
łyżki ksylitolu
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mleko roślinne zagotowujemy. Dodajemy nasiona chia i odstawiamy na 15 minut.
Porzeczki miksujemy z ksylitolem.
Część musu porzeczkowego odstawiamy, a pozostałą część mieszamy z przygotowanym wcześniej mlekiem i nasionami.
Do naczynia, w którym będziemy podawać pudding przekładamy mus, następnie pudding chia i ponownie mus porzeczkowy. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Przygotowany deser odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, aby zgęstniał.