Pudding chia na mleku roślinnym z owocami granatu
Granat to jedno z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy, a także symbol dobrobytu znany już w starożytności. Jeżeli nie wiesz, jak włączyć ten super owoc do diety, mamy dla Ciebie propozycję. A konkretnie: pudding chia na mleku roślinnym z owocami granatu. Taki deser to prawdziwa słodka pokusa — i nie bez powodu, bo to właśnie granatem grecki bóg Hades skusił Persefonę do swojego królestwa. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1,2
|
szklanki mleka roślinnego
300 g
|
8
|
łyżeczek nasion chia
40 g
|
7
|
łyżek nasion granatu
105 g
|
5
|
łyżek płatków jaglanych
50 g
|
4
|
sztuki daktyli świeżych
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do rondelka nalewamy mleko roślinne i gotujemy.
Gdy mleko się zagotuje, dodajemy płatki jaglane, posiekane daktyle, nasiona chia. Gotujemy na wolnym ogniu, aż płatki będą miękkie. Mieszamy co jakiś czas.
Ugotowane płatki blendujemy na gładką masę.
Pudding przekładamy do miseczki i posypujemy nasionami granatu. Smacznego!