Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Puchate placuszki z bananem

Puchate placuszki z bananem

Czy da się zrobić puszyste placuszki bez proszku do pieczenia? Jak najbardziej! Dlatego kiedy potrzebujesz czegoś delikatnego, a jednocześnie pysznie słodkiego, postaw na nasze puchate placuszki z bananem. Ich sekret? Piana na bazie białek, która sprawia, że zyskują strukturę miękką niczym chmurka. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,40/5
(z 5 ocen)
Puchate placuszki z bananem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

440 kcal Kalorie
22 g Białko
16 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
166 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
1
sztuka banana
120 g
2
sztuki jaja kurzego
112 g
40 g
 mąki pszennej
6
łyżek płatków owsianych błyskawicznych
60 g
4
łyżeczki masła extra
20 g
1
opakowanie jogurtu skyr
150 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

440 kcal Kalorie
22 g Białko
16 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
166 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Płatki mielimy na mąkę. Dodajemy mąkę pszenną, sól i erytrol. Całość mieszamy.

2

Widelcem rozgniatamy banana i łączymy go z żółtkiem (całość można połączyć za pomocą blendera). Powstałą masę dokładnie mieszamy z suchymi składnikami.

3

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie delikatnie łączymy z bananową masą.

4

Na nieprzywierającej patelni smażymy niewielkie placuszki, masę nakładamy łyżką. Smażymy ok. 1-2 minut z dwóch stron na małym ogniu (przed nałożeniem placuszków, możemy przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym delikatnie nasączonym w oliwie).

5

Placuszki przekładamy na talerz i rozprowadzamy na nich masło, tak by się rozpuściło.

6

Gotowe placuszki podajemy z jogurtem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.