Puchate placuszki z bananem
Czy da się zrobić puszyste placuszki bez proszku do pieczenia? Jak najbardziej! Dlatego kiedy potrzebujesz czegoś delikatnego, a jednocześnie pysznie słodkiego, postaw na nasze puchate placuszki z bananem. Ich sekret? Piana na bazie białek, która sprawia, że zyskują strukturę miękką niczym chmurka. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka banana
120 g
|
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
40 g
|
mąki pszennej
|
6
|
łyżek płatków owsianych błyskawicznych
60 g
|
4
|
łyżeczki masła extra
20 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Płatki mielimy na mąkę. Dodajemy mąkę pszenną, sól i erytrol. Całość mieszamy.
Widelcem rozgniatamy banana i łączymy go z żółtkiem (całość można połączyć za pomocą blendera). Powstałą masę dokładnie mieszamy z suchymi składnikami.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie delikatnie łączymy z bananową masą.
Na nieprzywierającej patelni smażymy niewielkie placuszki, masę nakładamy łyżką. Smażymy ok. 1-2 minut z dwóch stron na małym ogniu (przed nałożeniem placuszków, możemy przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym delikatnie nasączonym w oliwie).
Placuszki przekładamy na talerz i rozprowadzamy na nich masło, tak by się rozpuściło.
Gotowe placuszki podajemy z jogurtem.