Precle
Charakterystyczny kształt i niepowtarzalny smak…lubisz precle? Wypróbuj nasz przepis i ciesz się smakiem świeżego, domowego pieczywa. Precle świetnie sprawdzą się zarówno w ramach samodzielnego deseru, jak i posmarowane kremowym serkiem czy odrobiną miodu. Jedno jest pewne: w każdej wersji będą absolutnie pyszne. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,8
|
szklanki mleka 1,5%
200 g
|
25 g
|
drożdży świeżych
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
35
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
350 g
|
3
|
łyżeczki masła
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
4
|
szklanki wody
1000 g
|
0,5
|
łyżeczki sody
2,5 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego miód, po rozpuszczeniu miodu dodajemy drożdże i czekamy 10 minut.
Mąkę, sól i masło łączymy ze sobą, następnie dodajemy zaczyn.
Wyrabiamy ciasto i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem miski, odstawiamy na 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto uderzeniem i przekładamy na stolnicę, dzielimy na równe części.
Składamy precle, formując z wałka kształt litery U, następnie górne końce krzyżujemy i łączymy z dolną częścią.
Uformowane precle wykładamy na łyżkę cedzakową i zanurzamy we wrzącej wodzie z sodą na 30 sekund.
Następnie przekładamy precle na blachę.
Dekorujemy precle, smarując je jajkiem i obsypujemy dodatkami np. sezamem, solą lub makiem.
Pieczemy, aż będą złote w 220 stopniach przez ok. 10 minut.