Precle

Precle

Charakterystyczny kształt i niepowtarzalny smak…lubisz precle? Wypróbuj nasz przepis i ciesz się smakiem świeżego, domowego pieczywa. Precle świetnie sprawdzą się zarówno w ramach samodzielnego deseru, jak i posmarowane kremowym serkiem czy odrobiną miodu. Jedno jest pewne: w każdej wersji będą absolutnie pyszne. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
120 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,19/5
(z 64 ocen)
Precle
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

389 kcal Kalorie
16 g Białko
9 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
255 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
0,8
szklanki mleka 1,5%
200 g
25 g
 drożdży świeżych
1
łyżeczka miodu
12 g
35
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
350 g
3
łyżeczki masła
15 g
1
szczypta soli
0,25 g
4
szklanki wody
1000 g
0,5
łyżeczki  sody
2,5 g
1
sztuka jajka
56 g
1
łyżeczka sezamu
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

389 kcal Kalorie
16 g Białko
9 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
255 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego miód, po rozpuszczeniu miodu dodajemy drożdże i czekamy 10 minut.

2

Mąkę, sól i masło łączymy ze sobą, następnie dodajemy zaczyn.

3

Wyrabiamy ciasto i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem miski, odstawiamy na 1,5 godziny.

4

Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto uderzeniem i przekładamy na stolnicę, dzielimy na równe części.

5

Składamy precle, formując z wałka kształt litery U, następnie górne końce krzyżujemy i łączymy z dolną częścią.

6

Uformowane precle wykładamy na łyżkę cedzakową i zanurzamy we wrzącej wodzie z sodą na 30 sekund.

7

Następnie przekładamy precle na blachę.

8

Dekorujemy precle, smarując je jajkiem i obsypujemy dodatkami np. sezamem, solą lub makiem.

9

Pieczemy, aż będą złote w 220 stopniach przez ok. 10 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.