Potrawka z batatów ze szpinakiem i mięsem mielonym
Przepisy na dania główne nie muszą już być standardowe. Wypróbuj oryginalny przepis na potrawkę z batatów ze szpinakiem i mięsem mielonym, która zachwyci nawet najdelikatniejsze podniebienia. Smak jest bardzo oryginalny i wyjątkowy. Warto wypróbować go w swojej kuchni.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
wołowego mięsa mielonego
|
450 g
|
batatów
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
2,5
|
sztuki krojonych pomidorów
400 g
|
75 g
|
liści szpinaku
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
opakowanie kukurydzy konserwowej
240 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,8
|
szklanki bulionu warzywnego
200 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
1
|
łyżeczka kurkumy
2 g
|
1
|
łyżeczka imbiru
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Bataty obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na głębokiej patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
Dokładamy mięso i doprawiamy przyprawami.
Gdy mięso będzie już usmażone, dodajemy bataty. Wlewamy bulion i gotujemy w bulionie.
Gdy bataty zmiękną dodajemy krojone pomidory. Doprawiamy do smaku.
Dodajemy odsączoną kukurydzę.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut.
Pod koniec dodajemy liście szpinaku i mieszamy. Smacznego!