Polędwiczki z szynką parmeńską i mozzarellą

Polędwiczki z szynką parmeńską i mozzarellą

Nudzą Cię standardowe przepisy na obiad? Sprawdź mój przepis na polędwiczki z szynką parmeńską i mozzarellą. Idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad, jak również na kolację. To szybkie rozwiązanie dla osób zapracowanych, szukających niesamowitych doznań kulinarnych.

15 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,37/5
(z 27 ocen)
Polędwiczki z szynką parmeńską i mozzarellą
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

463 kcal Kalorie
39 g Białko
20 g Tłuszcze
27 g Węglowodany
413 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
5
sztuk ziemniaków
350 g
350 g
 polędwiczki wieprzowej
2
ząbki czosnku
12 g
1
łyżeczka rozmarynu
3 g
1
sztuka mozzarelli
120 g
4
plastry szynki parmeńskiej
60 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
12
sztuk pomidorków koktajlowych
240 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

463 kcal Kalorie
39 g Białko
20 g Tłuszcze
27 g Węglowodany
413 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie do miękkości.

2

Polędwiczkę kroimy w ukośne plastry, każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem.

3

Doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy przeciśniętym czosnkiem i rozmarynem, odstawiamy do lodówki na min. 30 minut (im dłużej, tym lepiej).

4

Mozzarellę kroimy w plasterki.

5

Na każdym kawałku polędwiczki kładziemy kawałek mozzarelli, plasterek szynki i nabijamy wykałaczką, przebijając w dwóch miejscach.

6

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy około 3 minut na każdą stronę.

7

Gotowe polędwiczki przekładamy na talerz. Wyciągamy wykałaczki i posypujemy pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.

8

Podajemy z gotowanymi ziemniakami. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.