Polędwiczki z szynką parmeńską i mozzarellą
Nudzą Cię standardowe przepisy na obiad? Sprawdź mój przepis na polędwiczki z szynką parmeńską i mozzarellą. Idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad, jak również na kolację. To szybkie rozwiązanie dla osób zapracowanych, szukających niesamowitych doznań kulinarnych.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
sztuk ziemniaków
350 g
|
350 g
|
polędwiczki wieprzowej
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
1
|
sztuka mozzarelli
120 g
|
4
|
plastry szynki parmeńskiej
60 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
12
|
sztuk pomidorków koktajlowych
240 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie do miękkości.
Polędwiczkę kroimy w ukośne plastry, każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem.
Doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy przeciśniętym czosnkiem i rozmarynem, odstawiamy do lodówki na min. 30 minut (im dłużej, tym lepiej).
Mozzarellę kroimy w plasterki.
Na każdym kawałku polędwiczki kładziemy kawałek mozzarelli, plasterek szynki i nabijamy wykałaczką, przebijając w dwóch miejscach.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy około 3 minut na każdą stronę.
Gotowe polędwiczki przekładamy na talerz. Wyciągamy wykałaczki i posypujemy pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami. Smacznego!