Polędwiczki wieprzowe z tymiankiem, kaszą jęczmienną, fasolą szparagową i pomidorkami koktajlowymi
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
polędwiczki wieprzowej
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
100 g
|
kaszy jęczmiennej
|
30 g
|
nasion słonecznika
|
315 g
|
fasolki szparagowej
|
3
|
łyżeczki świeżego koperku
12 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
15
|
sztuk pomidorków koktajlowych
300 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę jęczmienną gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Na rozgrzanej patelni prażymy słonecznik.
Ugotowaną kaszę jęczmienną przyprawiamy solą, pieprzem, prażonym słonecznikiem, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Fasolkę myjemy i odcinamy szypułki. Do rondelka nalewamy wody, doprawiamy ją solą, pieprzem i gotujemy.
Gdy woda zaczyna wrzeć, wrzucamy do niej przygotowaną fasolkę i gotujemy około 5-7 minut, aż lekko zmięknie. Ugotowaną fasolkę odcedzamy.
Z mięsa usuwamy wszystkie przerosty, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem, skrapiamy oliwą i dokładnie mieszamy z przyprawami.
Naczynie, w którym będziemy piec mięso, wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim polędwiczkę.
Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170*C przez około 20 minut. Jeśli dysponujemy termometrem do mięsa, to warto sprawdzić, jaką temperaturę mięso osiągnęło w środku. W przypadku polędwiczki odpowiednią temperaturą mięsa jest 62 *C.
Po upieczeniu mięsa warto odczekać około 2-3 minuty przed rozkrojeniem. Po upływie tego czasu mięso kroimy w plastry.
Polędwiczkę podajemy z kaszą jęczmienną, fasolką szparagową i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!