Polędwiczki wieprzowe z tymiankiem, kaszą jęczmienną, fasolą szparagową i pomidorkami koktajlowymi

Polędwiczki wieprzowe z tymiankiem, kaszą jęczmienną, fasolą szparagową i pomidorkami koktajlowymi

5 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Polędwiczki wieprzowe z tymiankiem, kaszą jęczmienną, fasolą szparagową i pomidorkami koktajlowymi
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

600 kcal Kalorie
46 g Białko
19 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
152 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
300 g
 polędwiczki wieprzowej
2
łyżeczki oliwy
10 g
2
ząbki czosnku
12 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
100 g
 kaszy jęczmiennej
30 g
 nasion słonecznika
315 g
 fasolki szparagowej
3
łyżeczki świeżego koperku
12 g
2
łyżeczki szczypiorku
10 g
15
sztuk pomidorków koktajlowych
300 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

600 kcal Kalorie
46 g Białko
19 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
152 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Kaszę jęczmienną gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

2

Na rozgrzanej patelni prażymy słonecznik.

3

Ugotowaną kaszę jęczmienną przyprawiamy solą, pieprzem, prażonym słonecznikiem, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

4

Fasolkę myjemy i odcinamy szypułki. Do rondelka nalewamy wody, doprawiamy ją solą, pieprzem i gotujemy.

5

Gdy woda zaczyna wrzeć, wrzucamy do niej przygotowaną fasolkę i gotujemy około 5-7 minut, aż lekko zmięknie. Ugotowaną fasolkę odcedzamy.

6

Z mięsa usuwamy wszystkie przerosty, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem, skrapiamy oliwą i dokładnie mieszamy z przyprawami.

7

Naczynie, w którym będziemy piec mięso, wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim polędwiczkę.

8

Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170*C przez około 20 minut. Jeśli dysponujemy termometrem do mięsa, to warto sprawdzić, jaką temperaturę mięso osiągnęło w środku. W przypadku polędwiczki odpowiednią temperaturą mięsa jest 62 *C.

9

Po upieczeniu mięsa warto odczekać około 2-3 minuty przed rozkrojeniem. Po upływie tego czasu mięso kroimy w plastry.

10

Polędwiczkę podajemy z kaszą jęczmienną, fasolką szparagową i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.