Polędwiczki w sosie porowym

Polędwiczki w sosie porowym

Uwielbiasz por, ale nie wiesz, jak go przyrządzić? Mam dla Ciebie idealny przepis na wyjątkowe danie, które zagości na Twoim stole już na stałe. Polędwiczki w sosie porowo-śmietanowym to oryginalny smak, jakiego dotąd nie próbowałeś. Sprawdź!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,39/5
(z 51 ocen)
Polędwiczki w sosie porowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

461 kcal Kalorie
27 g Białko
19 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
177 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
6
sztuk ziemniaków
420 g
200 g
 polędwiczki wieprzowej
2
łyżeczki masła klarowanego
10 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,5
łyżeczki musztardy dijon
5 g
0,2
opakowania mleczka kokosowego
80 g
1
sztuka pora
140 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
1
łyżeczka koperku
4 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

461 kcal Kalorie
27 g Białko
19 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
177 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Mięso kroimy na skośne plasterki, delikatnie rozbijamy.

2

Nacieramy posiekanym czosnkiem, doprawiamy i odstawiamy na parę minut.

3

Pora kroimy na cienkie paseczki.

4

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Mięso smażymy krótko na dużym ogniu, ok. minuty na stronę i przekładamy na talerz.

5

Na tę samą patelnię wykładamy pora, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, mieszając. Dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem.

6

Na patelnię wykładamy polędwiczki, wlewamy mleczko kokosowe. Dodajemy musztardę, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.

7

Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

8

Ziemniaki po ugotowaniu możemy podpiec w piekarniku. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.