Polędwiczki w sosie porowym
Uwielbiasz por, ale nie wiesz, jak go przyrządzić? Mam dla Ciebie idealny przepis na wyjątkowe danie, które zagości na Twoim stole już na stałe. Polędwiczki w sosie porowo-śmietanowym to oryginalny smak, jakiego dotąd nie próbowałeś. Sprawdź!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
200 g
|
polędwiczki wieprzowej
|
2
|
łyżeczki masła klarowanego
10 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
łyżeczki musztardy dijon
5 g
|
0,2
|
opakowania mleczka kokosowego
80 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
1
|
łyżeczka koperku
4 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy na skośne plasterki, delikatnie rozbijamy.
Nacieramy posiekanym czosnkiem, doprawiamy i odstawiamy na parę minut.
Pora kroimy na cienkie paseczki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Mięso smażymy krótko na dużym ogniu, ok. minuty na stronę i przekładamy na talerz.
Na tę samą patelnię wykładamy pora, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, mieszając. Dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem.
Na patelnię wykładamy polędwiczki, wlewamy mleczko kokosowe. Dodajemy musztardę, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Ziemniaki po ugotowaniu możemy podpiec w piekarniku. Smacznego!