Polędwiczki w sosie porowym
Uwielbiasz por, ale nie wiesz, jak go przyrządzić? Mamu dla Ciebie idealny przepis na wyjątkowe danie, które zagości na Twoim stole już na stałe. Polędwiczki w sosie porowym to oryginalny smak, jakiego dotąd nie próbowałaś. Sprawdź!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
|
200 g
|
polędwiczki wieprzowej
|
|
2
|
łyżeczki masła klarowanego
10 g
|
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
|
0,5
|
łyżeczki musztardy dijon
5 g
|
|
0,2
|
opakowania mleczka kokosowego
80 g
|
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
|
1
|
łyżeczka koperku
4 g
|
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
|
1
|
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
0,25 g
|
|
4
|
sztuki ogórka kiszonego
200 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą (ok. 2 cm powyżej objętość ziemniaków). Gotujemy na średnim ogniu pod częściowym przykryciem przez ok. 20–25 minut, aż będą miękkie, sprawdzamy, wbijając widelec. Po ugotowaniu możemy je podpiec, wtedy rozgrzewamy piekarnik do 200°C (góra-dół lub 180°C termoobieg) i podpiekamy przez ok. 10–15 minut do lekkiego zrumienienia.
Polędwicę wieprzową kroimy na skośne plasterki o grubości ok. 1 cm. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
Czosnek drobno siekamy. Mięso nacieramy posiekanym czosnkiem i odstawiamy na ok. 15 minut.
Pora kroimy na cienkie paseczki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na dużym ogniu. Układamy plasterki mięsa i smażymy krótko — ok. 1-2 minuty z dwóch stron bez przykrycia. Po usmażeniu przekładamy mięso na talerz.
Na tej samej patelni roztapiamy masło klarowane. Dodajemy pokrojonego pora, doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem według własnego smaku. Smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez ok. 3–4 minuty, aż por zmięknie. Dolewamy 0,5 szklanki wody, dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 5 minut, aż por będzie miękki.
Na patelnię z porem wkładamy z powrotem mięso. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy musztardę. Całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania na średnim ogniu. Gotujemy jeszcze ok. 2–3 minuty bez przykrycia, aż sos lekko zgęstnieje. W razie potrzeby zwiększamy moc palnika, aby odparować nadmiar płynu.
Na talerzu układamy ziemniaki, sos z mięsem i ogórka kiszonego. Całość posypujemy koperkiem.
Polędwiczki w sosie porowym polecają się na redukcji
Tylko 461 kcal w porcji i aż 26 gramów białka - oto pyszne polędwiczki w sosie porowym, które doskonale sprawdzą się na redukcji, bo dobrze sycą, dzięki czemu niwelują problem z podjadaniem. Do tego wspaniale smakują, bo to prosty, tradycyjny obiad, ale przy tym świetnie zbilansowany. Jak więc widać, wcale nie trzeba rezygnować z sosów i ziemniaków, jeśli chcemy zrzucić niechciane kilogramy. Wystarczy dobry przepisów, który pozwoli nam dostarczyć i niezbędnych składników odżywczych, i będzie świetnie smakował. Dokładnie takie propozycje znajdziesz w Respo!
Idealne do pracy polędwiczki w sosie porowym
Wielu naszych podopiecznych to osoby zapracowane, które nie mają czasu na to, aby spędzać w kuchni kilka godzin w ciągu dnia. Takim osobom rekomendujemy szybkie posiłki, korzystanie z gotowców i pół gotowców, ale także meal prep, czyli przygotowywanie dań w większej ilości, np. dzień wcześniej. Ten przepis na polędwiczki w sosie porowym świetnie się do tego sprawdzi, bowiem wystarczy zaledwie pół godziny, aby je przygotować, ale warto od razu zrobić dodatkową porcję. Wówczas mamy posiłek na drugi dzień! Idealna oszczędność czasu, prawda? Sprawdź koniecznie!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.