Polędwiczka z warzywami w sojowym sosie
Wspaniała propozycja dla osób, które uwielbiają mięsne obiady wraz z sojowym sosem. Orientalny przepis na polędwiczkę z warzywami w sojowym sosie to wyjątkowa propozycja dla osób, które uwielbiają orientalną i zdrową kuchnię.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
polędwiczki wieprzowej
|
50 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
szczypta pieprzu
1 g
|
1
|
łyżeczka sezamu czarnego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Polędwiczkę kroimy w cienkie plasterki, przyprawiamy solą i pieprzem.
Paprykę kroimy w kostkę, cebulę kroimy w plasterki.
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
Pokrojone warzywa podsmażamy przez 3 minuty na oliwie, następnie odkładamy do miseczki.
Na patelnię dodajemy oliwę i wykładamy polędwiczkę, zwiększamy ogień do dużego i smażymy przez około 3 minuty, co chwilę mieszając, aby równomiernie się obsmażała.
Wykładamy z powrotem warzywa i wszystko mieszamy, dodając sos sojowy. Mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty.
Podajemy z ryżem, posypujemy sezamem lub posiekanym szczypiorkiem.