Polędwiczka po azjatycku
Sos sojowy, imbir, sezam…jeżeli na samą myśl o takich, inspirowanych kuchnią Azji smakach cieknie Ci ślinka, jesteś w dobrym miejscu. Nasza polędwiczka po azjatycku spełni Twoje kulinarne marzenia i…nie tylko. Bo poza cudownym smakiem dostarczy Ci również mnóstwa witamin i pełnowartościowego białka. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
polędwicy wieprzowej
|
200 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka papryki żółtej
170 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1,2
|
szklanki soku z pomarańczy (2 szt.)
300 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
0,5
|
łyżki mąki ziemniaczanej
5 g
|
0,5
|
łyżeczki nasion sezamu
2,5 g
|
6
|
łyżeczek szczypiorku
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w cienkie plasterki i posypujemy mąką ziemniaczaną.
Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
Paprykę, cebulę oraz zieloną część pora kroimy w paski. Imbir, czosnek i papryczkę chilli drobno siekamy.
Rozgrzewamy patelnię i na oleju smażymy polędwiczkę przez 3 minuty. Odkładamy na bok.
Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą sos sojowy, sok z pomarańczy i miód.
Na tej samej patelni podsmażamy posiekane i pokrojone warzywa przez 6 minut. Do warzyw dodajemy polędwiczkę oraz sos, całość mieszamy i podgrzewamy aż sos połączy się ze wszystkimi składnikami.
Podajemy z ryżem. Gotowe danie posypujemy sezamem i szczypiorkiem. Smacznego!