Placuszki z cukinii z dipem czosnkowym
Jak wykorzystać nadmiar cukinii w kuchni? Odpowiedzią mogą być placuszki z cukinii z dipem czosnkowym! To niezwykle proste w wykonaniu danie stanowi nieco delikatniejszą (i mniej kaloryczną!) wersję placków ziemniaczanych. Do tego wyrazisty, czosnkowy dip i idealnie lekki obiad gotowy! Placuszki z cukinii szczególnie dobrze sprawdzą się w gorące letnie dni, ich smakiem możesz się jednak cieszyć przez cały rok — a to ze względu na stałą dostępność cukinii. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka jajek kurzych
55 g
|
4
|
łyżki mąki z ciecierzycy
48 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki majonezu
20 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku
1,5 g
|
3
|
łyżki soku z cytryny
18 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i zostawiamy, aby puściła wodę.
Gdy cukinia puści wodę, odcedzamy ją, wyciskamy i przekładamy do miski.
Do cukinii dodajemy jajko, mąkę, olej, posiekany czosnek, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej masę na kształt placuszków.
Placuszki pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut, aż będą rumiane.
Do miseczki nakładamy majonez, jogurt naturalny, czosnek i sok z cytryny. Całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Placuszki podajemy z dipem czosnkowym.
Smacznego!