Placuszki piernikowe
Uwielbiasz pierniczki? Z naszym przepisem na placuszki piernikowe ich smak może Ci towarzyszyć podczas śniadania i kolacji. Wystarczy, że do skyrowej masy na placuszki dodasz kakao oraz przyprawę do piernika i gotowe! Takie placuszki perfekcyjnie smakują podane z pudrem z erytrytolu i dżemem wiśniowym, który dodaje im odrobiny soczystej kwaskowatości. Całość wprost rozpływa się w ustach, a dodatkowo dostarcza 27 g białka w porcji, a także polifenoli, wapnia, magnezu czy żelaza. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
|
0,5
|
opakowania skyru waniliowego
75 g
|
|
2,5
|
łyżki mąki orkiszowej białej
25 g
|
|
1
|
łyżka odżywki białkowej
10 g
|
|
0,5
|
łyżki kakao gorzkiego
5 g
|
|
0,5
|
łyżeczki przyprawy do pierników
2,5 g
|
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
Do podania: |
|
|
3
|
łyżeczki dżemu wiśniowego
45 g
|
|
0,5
|
łyżki pudru z erytrolu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miski wbijamy jajko i mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodajemy skyr waniliowy i ponownie dokładnie mieszamy.
Następnie wsypujemy mąkę orkiszową, odżywkę białkową, kakao, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia oraz erytrol według preferencji. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy bez grudek.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na małym ogniu, bez przykrycia, aby patelnia była gotowa do smażenia placuszków. Następnie nakładamy niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię, formując małe, równe placuszki.
Smażymy placuszki na małym ogniu, pod częściowym przykryciem, około 2–3 minuty, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, a spód lekko się zrumieni.
Delikatnie przewracamy placuszki za pomocą płaskiej szpatułki i smażymy kolejne 1–2 minuty bez przykrycia, aż druga strona również się zrumieni.
Gotowe placuszki podajemy z dżemem wiśniowym. Opcjonalnie możemy oprószyć placuszki pudrem z erytrolu.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.