Placki ziemniaczane z serem

Placki ziemniaczane z serem

Masz słabość do placków ziemniaczanych? Koniecznie wypróbuj nasz przepis! Placki ziemniaczane z serem to prawdziwa gratka dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni, którzy mają ochotę na małe urozmaicenie. Poza tradycyjną ziemniaczaną bazą, w placuszkach znajdziesz jeszcze zielonego brokuła, aromatyczne przyprawy i siemię lniane. Dzieła dopełnia wyrazisty żółty ser, który po usmażeniu zyskuje cudownie ciągnącą się strukturę. Tak przygotowane placuszki przeniosą Cię na zupełnie nowy wymiar smakowy – a do tego dostarczą wapnia, witaminy C, beta-karotenu i kwasów omega-3- Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Placki ziemniaczane z serem
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

414 kcal Kalorie
20 g Białko
19 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
410 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
7
sztuk ziemniaków
500 g
250 g
 brokuła
1
sztuka jajka
56 g
3
łyżki bułki tartej
30 g
2
łyżeczki siemienia lnianego
10 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
7
plastrów sera gouda
105 g
4
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

414 kcal Kalorie
20 g Białko
19 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
410 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie do miękkości.

2

Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w drugim garnku w osolonej wodzie do miękkości.

3

Warzywa po ugotowaniu studzimy.

4

W kielichu blendera umieszczamy ziemniaki, brokuła i jajko. Blendujemy na gładką masę.

5

Przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą, siemie lniane i przyprawy (pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany i zioła prowansalskie) i dokładnie mieszamy.

6

Ser kroimy na kawałki (kwadraciki).

7

Zwilżonymi dłońmi formujemy placuszki, w środek wkładamy ser i przykrywamy warstwą warzywną.

8

Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z olejem. Po nałożeniu placuszków, zmniejszamy moc palnika i smażymy do ścięcia smażonej strony. Obracamy przy pomocy płaskiej szpatułki na drugą stronę i ponownie smażymy do jej ścięcia. Smacznego :)

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.