Placki ziemniaczane z serem
Masz słabość do placków ziemniaczanych? Koniecznie wypróbuj nasz przepis! Placki ziemniaczane z serem to prawdziwa gratka dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni, którzy mają ochotę na małe urozmaicenie. Poza tradycyjną ziemniaczaną bazą, w placuszkach znajdziesz jeszcze zielonego brokuła, aromatyczne przyprawy i siemię lniane. Dzieła dopełnia wyrazisty żółty ser, który po usmażeniu zyskuje cudownie ciągnącą się strukturę. Tak przygotowane placuszki przeniosą Cię na zupełnie nowy wymiar smakowy – a do tego dostarczą wapnia, witaminy C, beta-karotenu i kwasów omega-3- Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
7
|
sztuk ziemniaków
500 g
|
250 g
|
brokuła
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
3
|
łyżki bułki tartej
30 g
|
2
|
łyżeczki siemienia lnianego
10 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
7
|
plastrów sera gouda
105 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w drugim garnku w osolonej wodzie do miękkości.
Warzywa po ugotowaniu studzimy.
W kielichu blendera umieszczamy ziemniaki, brokuła i jajko. Blendujemy na gładką masę.
Przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą, siemie lniane i przyprawy (pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany i zioła prowansalskie) i dokładnie mieszamy.
Ser kroimy na kawałki (kwadraciki).
Zwilżonymi dłońmi formujemy placuszki, w środek wkładamy ser i przykrywamy warstwą warzywną.
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z olejem. Po nałożeniu placuszków, zmniejszamy moc palnika i smażymy do ścięcia smażonej strony. Obracamy przy pomocy płaskiej szpatułki na drugą stronę i ponownie smażymy do jej ścięcia. Smacznego :)