Placki z kimchi
Lubisz kuchnię koreańską i niebanalne rozwiązania kulinarne? Przepis na placki z kimchi sprawdzi się idealnie! Chrupiące, lekko pikantne placki połączone z wyrazistym sosem na bazie miodu i imbiru to istna eksplozja smaków. A to wszystko zwieńczone kremowym, wędzonym łososiem i świeżym szczypiorkiem. Takie danie jest nie tylko pyszne, ale też bogate w składniki odżywcze – antyoksydanty, kwasy omega-3, błonnik pokarmowy i witaminy z grupy B. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
13
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g
|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
0,3
|
szklanki wody
75 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
opakowania kimchi
150 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
Sos: |
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżka octu ryżowego
10 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
Do podania: |
|
50 g
|
łososia wędzonego
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W dużej misce miksujemy za pomocą blendera: mąkę, jajko i wodę. Gdy powstanie jednolita masa, dodajemy poszatkowane kimchi, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany szczypiorek, dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy porcjowo i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Placuszki obracamy, za pomocą płaskiej szpatułki, na drugą stronę, gdy wierzchnia warstwa ciasta jest już ścięta, aby przyspieszyć ten proces, możemy na chwilę przykryć patelnię przykrywką.
W miseczce mieszamy sos sojowy, miód, ocet ryżowy i starty imbir.
Gotowe placuszki podajemy z sosem oraz wędzonym łososiem. Dodatkowo placuszki posypujemy szczypiorkiem.