Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Pizza z cukinii

Pizza z cukinii

Oto nietypowa pizza z cukinii z parmezanem, szynką parmeńską i rukolą, która zrobi furorę zarówno przy obiedzie, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych spodów z mąki, ma bowiem bardzo dużo białka, dzięki czemu świetnie syci. Musisz ją przetestować!

20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,50/5
(z 44 ocen)
Pizza z cukinii
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

495 kcal Kalorie
39 g Białko
30 g Tłuszcze
13 g Węglowodany
1023 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik

Ciasto:

1,5
sztuki cukinii
300 g
3
łyżki parmezanu
30 g
2
sztuki jajek kurzych
112 g
1
łyżeczka oregano
3 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g

Dodatki:

1
sztuka sera mozzarella
120 g
4
plastry szynki parmeńskiej
60 g
2
łyżki koncentratu pomidorowego
50 g

Do podania:

50 g
 rukoli
2
łyżki parmezanu
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

495 kcal Kalorie
39 g Białko
30 g Tłuszcze
13 g Węglowodany
1023 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 200°C, tryb góra-dół (lub 180°C z termoobiegiem). Ustawiamy środkową półkę.

2

Cukinię obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kilkakrotnie mocno odciskamy z niej wodę.

3

Dodajemy starty parmezan, wbijamy jajka. Posypujemy dużą ilością oregano. Całość mieszamy.

4

Przygotowane ciasto rozkładamy na blaszce do pizzy nasmarowanej odrobiną oliwy. Możemy użyć blachy piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Brzegi pizzy powinny już być mocno zarumienione.

6

Zarumieniony spód pizzy smarujemy koncentratem pomidorowym, układamy plasterki szynki parmeńskiej i kawałki mozzarelli. Posypujemy startym parmezanem.

7

Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 5-8 minut do zrumienienia składników i rozpuszczenia sera.

8

Gotową pizzę posypujemy świeżą rukolą i startym parmezanem.

Sycąca i pyszna pizza z cukinii

Pizza na spodzie z cukinii? To możliwe! Mamy dla Ciebie przepis, obok którego nie można przejść obojętnie, jest bowiem pyszny i nieco bardziej nietypowy, aniżeli tradycyjnie. To zasługa właśnie cukinii, zmieszanej z parmezanem, jajkami i przyprawami oraz zapieczonej w piekarniku. Dzięki warzywnej „podstawie" jest to propozycja wręcz idealna na redukcji, z bardzo dużą ilością białka. Natomiast dodatki? Perfekcja: szynka parmeńska, mozzarella i ponownie parmezan, a do tego dodatek zieleni, czyli rukola. Gwarantujemy, że ta kompozycja skradnie Twoje kubki smakowe.

Idealna na imprezę pizza na spodzie z cukinii

Będąc w Respo nie musisz rezygnować z pizzy, burgerów i słodkości. Zachęcamy jednak, aby sięgać po nie w bardziej sycących, odżywczych wersjach, czego przykładem jest nasza pizza z cukinii. Jest jednak nie tylko smaczna, ale także doskonale się prezentuje! Również dlatego polecamy ją jako danie na imprezę - gwarantujemy, że zaskoczysz nią gości. Nie będą mogli uwierzyć, że została zrobiona z cukinii!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera