Pizza z cukinii
Moja propozycja zdrowej przekąski to pizza z cukinii w niespotykanej wersji. Pyszna pizza z parmezanem, szynką parmeńską i rukolą zrobi furorę zarówno przy obiedzie, jak również podczas spotkania z przyjaciółmi. Do jej przyrządzenia nie potrzeba dużo czasu.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
1,5
|
sztuki cukinii
300 g
|
3
|
łyżki parmezanu
30 g
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Dodatki: |
|
1
|
sztuka sera mozzarella
120 g
|
4
|
plastry szynki parmeńskiej
60 g
|
2
|
łyżki koncentratu pomidorowego
50 g
|
Do podania: |
|
50 g
|
rukoli
|
2
|
łyżki parmezanu
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kilkukrotnie mocno odciskamy z niej wodę.
Dodajemy starty na tarce parmezan, wbijamy jajka i posypujemy dużą ilością oregano. Całość mieszamy.
Przygotowane ciasto rozkładamy na blaszce do pizzy nasmarowanej odrobiną oliwy. Możemy użyć blachy piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Brzegi pizzy powinny już być mocno zarumienione.
Zarumieniony spód pizzy smarujemy koncentratem, układamy plasterki szynki i kawałki pokrojonej mozzarelli.
Wstawiamy do piekarnika na około 5-8 minut.
Gotową pizzę posypujemy świeżą rukolą i parmezanem. Smacznego!