
Pizza z cukinii
Moja propozycja zdrowej przekąski to pizza z cukinii w niespotykanej wersji. Pyszna pizza z parmezanem, szynką parmeńską i rukolą zrobi furorę zarówno przy obiedzie, jak również podczas spotkania z przyjaciółmi. Do jej przyrządzenia nie potrzeba dużo czasu.

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
1,5
|
sztuki cukinii
300 g
|
3
|
łyżki parmezanu
30 g
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Dodatki: |
|
1
|
sztuka sera mozzarella
120 g
|
4
|
plastry szynki parmeńskiej
60 g
|
2
|
łyżki koncentratu pomidorowego
50 g
|
Do podania: |
|
50 g
|
rukoli
|
2
|
łyżki parmezanu
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200°C, tryb góra-dół (lub 180°C z termoobiegiem). Ustawiamy środkową półkę.
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kilkakrotnie mocno odciskamy z niej wodę.
Dodajemy starty parmezan, wbijamy jajka. Posypujemy dużą ilością oregano. Całość mieszamy.
Przygotowane ciasto rozkładamy na blaszce do pizzy nasmarowanej odrobiną oliwy. Możemy użyć blachy piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Brzegi pizzy powinny już być mocno zarumienione.
Zarumieniony spód pizzy smarujemy koncentratem pomidorowym, układamy plasterki szynki parmeńskiej i kawałki mozzarelli. Posypujemy startym parmezanem.
Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 5-8 minut do zrumienienia składników i rozpuszczenia sera.
Gotową pizzę posypujemy świeżą rukolą i startym parmezanem.