Pizza z cukinii

Pizza z cukinii

Moja propozycja zdrowej przekąski to pizza z cukinii w niespotykanej wersji. Pyszna pizza z parmezanem, szynką parmeńską i rukolą zrobi furorę zarówno przy obiedzie, jak również podczas spotkania z przyjaciółmi. Do jej przyrządzenia nie potrzeba dużo czasu.

20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pizza z cukinii
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

495 kcal Kalorie
39 g Białko
30 g Tłuszcze
13 g Węglowodany
1023 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki

Ciasto:

1,5
sztuki cukinii
300 g
3
łyżki parmezanu
30 g
2
sztuki jajek kurzych
112 g
1
łyżeczka oregano
3 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g

Dodatki:

1
sztuka sera mozzarella
120 g
4
plastry szynki parmeńskiej
60 g
2
łyżki koncentratu pomidorowego
50 g

Do podania:

50 g
 rukoli
2
łyżki parmezanu
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

495 kcal Kalorie
39 g Białko
30 g Tłuszcze
13 g Węglowodany
1023 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 200°C, tryb góra-dół (lub 180°C z termoobiegiem). Ustawiamy środkową półkę.

2

Cukinię obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kilkakrotnie mocno odciskamy z niej wodę.

3

Dodajemy starty parmezan, wbijamy jajka. Posypujemy dużą ilością oregano. Całość mieszamy.

4

Przygotowane ciasto rozkładamy na blaszce do pizzy nasmarowanej odrobiną oliwy. Możemy użyć blachy piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Brzegi pizzy powinny już być mocno zarumienione.

6

Zarumieniony spód pizzy smarujemy koncentratem pomidorowym, układamy plasterki szynki parmeńskiej i kawałki mozzarelli. Posypujemy startym parmezanem.

7

Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 5-8 minut do zrumienienia składników i rozpuszczenia sera.

8

Gotową pizzę posypujemy świeżą rukolą i startym parmezanem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.