Pizza walentykowa

Szukasz przepisu na danie, które pomoże Ci wyznać uczucia do bliskiej Ci osoby? Wypróbuj przepis na pizzę w kształcie serca. Idealnie nadaje się na wspólną kolację przy świecach, ale również łatwo i szybką ją przyrządzisz na inne okazje.

20 min
Czas przygotowania
90 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,58/5
(z 24 ocen)
Pizza walentykowa
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez soli Bez soli
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

451 kcal Kalorie
24 g Białko
16 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
460 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
6
sztuk ziemniaków
700 g
0,8
szklanki przecieru pomidorowego
200 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
0,7
sztuki cebuli
80 g
8
plastrów sera mozzarella
125 g
2
plastry szynki parmeńskiej
30 g
2
sztuki pieczarek
40 g
3
ząbki czosnku
18 g
0,5
porcji mięsa z piersi kurczaka
50 g
20 g
 rukoli
1
łyżka parmezanu
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

451 kcal Kalorie
24 g Białko
16 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
460 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miski i opłukujemy dokładnie wodą, następnie odsączamy

2

Odsączone z wody ziemniaki przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką i oregano, mieszamy

3

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

4

Układamy na niej ziemniaki jeden na drugim na kształt serca. Na górę kładziemy kolejną warstwę papieru. Na górę kładziemy ciężkie naczynie żaroodporne lub żeliwną patelnie

5

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w 200 stopniach

6

W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na oliwie z oliwek, aż będą zeszklone

7

Następnie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy aż zgęstnieje

8

Upieczony spód pizzy smarujemy gotowym sosem i układamy kawałki mozzarelli

9

Na jednej połowie układamy plasterki szynki, na drugie usmażone wcześniej kawałki kurczaka i pokrojoną paprykę i pieczarki

10

Wstawiamy do piekarnika na około 10-15 minut

11

Gotową pizze posypujemy świeżą rukolą i parmezanem

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?