Pizza na gotowym spodzie z pieczarkami i szynką
Uwielbiasz włoską kuchnię, ale obiło Ci się o uszy, że na diecie nie ma miejsca na pizzę? Nic bardziej mylnego! Pizza na gotowym spodzie z pieczarkami i szynką to nie tylko świetny pomysł na błyskawiczny i pełnowartościowy obiad. To danie wprowadzi Cię w prawdziwie włoski nastrój!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka placka pszennego Piadina
120 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
0,1
|
opakowania passaty pomidorowej
50 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
3
|
sztuki pieczarek
60 g
|
4
|
plastry sera mozzarelli żółtej
60 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
4
|
plastry szynki z indyka
60 g
|
25 g
|
rukoli
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni, tryb góra-dół lub opcję grill.
Spód do pizzy smarujemy oliwą, następnie passatą pomidorową. Posypujemy solą i ziołami prowansalskimi.
Pieczarki kroimy na cienkie plasterki za pomocą mandoliny.
Na posmarowanym spodzie do pizzy układamy pieczarki, cebulę pokrojoną w krążki oraz szynkę. Wierzch posypujemy startym serem.
Pieczemy pizzę przez około 8 minut. Po upieczeniu posypujemy rukolą.