
Pizza bianca z mozzarellą, figami, prosciutto i rukolą
Sezonowa, jesienna pizza? Mówisz i masz! Pizza bianca z mozzarellą, figami, prosciutto i rukolą to genialnie połączenie smaków – słodkiej figi, wyraziście słonej szynki i delikatnego sera mozzarella. Do tego pełnoziarniste ciasto i przepis na zdrowy fast food już na Ciebie czeka. Koniecznie wypróbuj i poczuj się jak w najlepszej włoskiej pizzerii. Smacznego!

Kategorie

Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
Ciasto na pizzę: |
|
19,3
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
290 g
|
15 g
|
drożdży świeżych
|
0,9
|
szklanki wody
220 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
0,5
|
łyżki cukru
5 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
Dodatki: |
|
1
|
opakowanie ser mozzarella light w kulce
120 g
|
6
|
sztuk świeżych fig
360 g
|
8
|
plastrów szynki parmeńskiej
120 g
|
50 g
|
rukoli
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W miseczce mieszamy: drożdże, ciepłą wodę (ok. 37-42 stopnie), cukier, łyżkę mąki. Ostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Dodajemy resztę mąki, sól i oliwę. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, góra dół.
Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek. Blat i pizzę możemy delikatnie podsypać mąką. Przekładamy na blaszkę i pieczemy 12-13 minut.
Po upieczeniu spodu pozostawiamy rozgrzany piekarnik.
Figi kroimy w ćwiartki, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Podpieczony spód posypujemy serem, następnie układamy kawałki fig.
Przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy do rozpuszczenia sera.
Upieczoną pizzę posypujemy rukolą, wykładamy kawałki szynki parmeńskieji i polewamy oliwą.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.