
Pinsa z bakłażanem i cukinią
Pizza? Może być zdrowa! A dowodem jest nasz przepis, czyli pinsa z bakłażanem i cukinią. Wystarczy, że puszysty drożdżowy placek podasz z pomidorową passatą i grillowanymi warzywami: cukinią, bakłażanem oraz cebulą i już! Ta zdrowsza kuzynka pizzy posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym – i będzie idealną propozycją na wspólny posiłek. Albo imprezową przekąskę. Wybór należy do Ciebie – smacznego!

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka pinsy
230 g
|
0,1
|
opakowania passaty pomidorowej
80 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano suszonego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
sztuki bakłażana
100 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C (góra-dół) lub 200°C (termoobieg).
Bakłażana i cukinię kroimy w cienkie plastry. Smarujemy je pędzelkiem z oliwą i grillujemy na suchej patelni zwykłej lub grillowej przez 2–3 minuty z każdej strony, aż będą lekko rumiane.
Cebulę kroimy w cienkie piórka.
W miseczce mieszamy passatę z oregano, bazylią, solą i pieprzem do smaku. Smarujemy gotową pinsę sosem pomidorowym.
Na wierzchu rozkładamy grillowanego bakłażana, cukinię i czerwoną cebulę.
Pinsę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut, aż brzegi się zarumienią, a warzywa będą delikatnie zapieczone.