Pinsa z bakłażanem i cukinią

Pinsa z bakłażanem i cukinią

Pizza? Może być zdrowa! A dowodem jest nasz przepis, czyli pinsa z bakłażanem i cukinią. Wystarczy, że puszysty drożdżowy placek podasz z pomidorową passatą i grillowanymi warzywami: cukinią, bakłażanem oraz cebulą i już! Ta zdrowsza kuzynka pizzy posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym – i będzie idealną propozycją na wspólny posiłek. Albo imprezową przekąskę. Wybór należy do Ciebie – smacznego!

15 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
7,00/5
(z 2 ocen)
Pinsa z bakłażanem i cukinią
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

362 kcal Kalorie
11 g Białko
8 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
605 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
1
sztuka pinsy
230 g
0,1
opakowania passaty pomidorowej
80 g
0,5
łyżeczki oregano suszonego
1,5 g
0,5
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
sztuki bakłażana
100 g
0,5
sztuki cukinii
100 g
0,5
sztuki cebuli czerwonej
40 g
2
łyżeczki oliwy
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

362 kcal Kalorie
11 g Białko
8 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
605 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C (góra-dół) lub 200°C (termoobieg).

2

Bakłażana i cukinię kroimy w cienkie plastry. Smarujemy je pędzelkiem z oliwą i grillujemy na suchej patelni zwykłej lub grillowej przez 2–3 minuty z każdej strony, aż będą lekko rumiane.

3

Cebulę kroimy w cienkie piórka.

4

W miseczce mieszamy passatę z oregano, bazylią, solą i pieprzem do smaku. Smarujemy gotową pinsę sosem pomidorowym.

5

Na wierzchu rozkładamy grillowanego bakłażana, cukinię i czerwoną cebulę.

6

Pinsę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut, aż brzegi się zarumienią, a warzywa będą delikatnie zapieczone.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.