
Pikantna wołowina
Lubisz wyraziste smaki? Nasza pikantna wołowina jest właśnie dla Ciebie! Dzięki idealnej kompozycji przypraw i warzyw, danie to smakuje niczym z najlepszej restauracji. Spróbuj koniecznie!

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
wołowiny (rostbef)
|
200 g
|
ryżu basmati
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka papryczki chili
20 g
|
2
|
łodygi selera naciowego
90 g
|
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
200 g
|
brokuła
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
0,5
|
łyżki mąki ziemniaczanej
5 g
|
0,5
|
szklanki wody
125 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
Wołowinę kroimy w paski ok. 1 cm. Przekładamy do miski i łączymy ze startym imbirem, czosnkiem oraz sosem sojowym. Odstawiamy na 10 minut.
Brokuła dzielimy na drobne różyczki. Marchew oraz paprykę czerwoną kroimy w cienkie paski o długości ok. 3-4 cm. Seler naciowy kroimy na kawałki o grubości ok. 1-2 cm. Papryczkę chilli drobno siekamy.
Na rozgrzanej patelni smażymy mięso partiami na dużym ogniu przez 2-3 minuty z jednej i drugiej strony, aż mięso będzie rumiane i lekko ścięte. Odkładamy na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzewamy olej i smażymy wszystkie warzywa przez 5-7 minut, stale mieszając, aż warzywa lekko zmiękną, ale pozostaną chrupkie.
Na patelnię, do warzyw dodajemy usmażone mięso, pozostałą marynatę z mięsa, a następnie wlewamy wodę, w której wcześniej rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną (używamy zimnej wody, aby uniknąć grudek i mieszamy do rozpuszczenia mąki). Mieszamy całość i smażymy na średnim ogniu jeszcze przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ryżem, całość posypujemy posiekanym szczypiorem. Smacznego!