
Pierś z kurczaka z ryżem i mrożonką meksykańską
Gotowe mieszanki warzyw to świetny sposób, by przyspieszyć gotowanie zdrowych posiłków. Dowód? Nasz przepis na pierś z kurczaka z ryżem i mrożonką meksykańską, czyli wyraziste danie pełne witamin. Jego przygotowanie jest mega proste i szybkie, a gotowy posiłek świetnie syci dzięki wysokiej zawartości białka. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
70 g
|
ryżu basmati
|
2
|
porcje mieszanki warzyw meksykańskiej
200 g
|
0,2
|
opakowania passaty pomidorowej
150 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano suszonego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki natki pietruszki
2,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Gotowy ryż odcedzamy.
Kroimy pierś z kurczaka w małą kostkę (ok. 1,5 cm). Cebulę drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu bez przykrycia przez 3–4 minuty, aż się zeszkli.
Dodajemy mięso, smażymy na średnim ogniu przez 5–6 minut, aż się lekko zarumieni z każdej strony.
Dodajemy mrożonkę meksykańską, mieszamy i smażymy razem przez 5–6 minut, aż warzywa się rozmrożą i zmiękną.
Wlewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, papryką ostrą, papryką wędzoną, czosnkiem i oregano według własnego uznania, dusimy całość na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 5–6 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Gotowe danie podajemy z ryżem. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.