Pierś z kurczaka pieczona z ziemniakami
Chude mięso kurczaka często gości na naszych stołach. Jemy kotlety, kurczaka pieczonego, sałatki i zapiekanki z kurczakiem. Ciekawą propozycją może być pierś z kurczaka pieczona z ziemniakami, z dodatkiem papryki i cukinii. Orientalnego smaku nada potrawie dodatek kuminu.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
mięsa z piersi z kurczaka
|
10
|
sztuk ziemniaków
700 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka kuminu
5 g
|
1,5
|
łyżeczki kurkumy
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, podgotowujemy ok. 5-6 minut i odcedzamy.
Do blaszki wysypujemy kumin i kurkumę, następnie dodajemy pokrojone warzywa i odcedzone ziemniaki.
Spłaszczamy pierś z kurczaka w najszerszym miejscu, żeby była w miarę równej grubości i także wkładamy do blaszki.
Wlewamy oliwę z oliwek. Dodajemy sól, pieprz i mieszamy wszystkie składniki razem.
Wkładamy do piekarnika i po 25 minutach danie jest gotowe. Smacznego!