Pierś z kurczaka pieczona z ziemniakami

Pierś z kurczaka pieczona z ziemniakami

Chude mięso kurczaka często gości na naszych stołach. Jemy kotlety, kurczaka pieczonego, sałatki i zapiekanki z kurczakiem. Ciekawą propozycją może być pierś z kurczaka pieczona z ziemniakami, z dodatkiem papryki i cukinii. Orientalnego smaku nada potrawie dodatek kuminu.

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,96/5
(z 139 ocen)
Pierś z kurczaka pieczona z ziemniakami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

458 kcal Kalorie
43 g Białko
10 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
149 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
500 g
 mięsa z piersi z kurczaka
10
sztuk ziemniaków
700 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
łyżeczka kuminu
5 g
1,5
łyżeczki kurkumy
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
sztuka cukinii
200 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

458 kcal Kalorie
43 g Białko
10 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
149 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

2

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, podgotowujemy ok. 5-6 minut i odcedzamy.

3

Do blaszki wysypujemy kumin i kurkumę, następnie dodajemy pokrojone warzywa i odcedzone ziemniaki.

4

Spłaszczamy pierś z kurczaka w najszerszym miejscu, żeby była w miarę równej grubości i także wkładamy do blaszki.

5

Wlewamy oliwę z oliwek. Dodajemy sól, pieprz i mieszamy wszystkie składniki razem.

6

Wkładamy do piekarnika i po 25 minutach danie jest gotowe. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.