Pierogi z jagodami
Pierogi z owocami to smak polskiego lata zamknięty w delikatnym cieście wypełnionym soczystym nadzieniem. I choć repertuar owocowych pierogów jest szeroki, to największym uwielbieniem niezmiennie cieszą się one: pierogi z jagodami. Jeśli i Ty kochasz ich niepowtarzalny smak, jesteś w dobrym miejscu. Poniżej znajdziesz klasyczny przepis na pierogowe ciasto – diabeł tkwi jednak w szczegółach. A konkretnie: w jagodowym farszu, który zamiast cukrem rekomendujemy słodzić bezkalorycznym erytrolem. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
25
|
łyżek mąki pszennej
300 g
|
0,6
|
szklanki ciepłej wody
150 g
|
3
|
łyżeczki oleju rzepakowego
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Nadzienie: |
|
300 g
|
jagód
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ciasto zagniatamy, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem.
Jagody mieszamy z erytrolem.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi, napełniamy owocami i zlepiamy.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.